Året inleddes med att kultursidorna tog ett djupdyk ner i den kommande vårens bokskörd med Gbg-anknytning. En biografi om alkoholism, en diktsamling om könsutredning och en komisk roman om en kvinna vars liv står stilla var en del som utmärkte sig.
Flipperkonst
Under storhetstiden fanns flipperspelen i stort sett överallt, i dag är de nästan uteslutande i samlarnas eller tävlingsspelarnas ägo. Något som sällan uppmärksammats är konsten som döljer sig bakom de blinkande ljusen. Men det gjorde det i Sveriges första utställning dedikerad till flipperkonst som hölls i Göteborg.
P3 Guld i Partille
Lillebrorskommunen Partille lyckades för andra året i rad stå värdkommun för P3 guld. Evenemangschefen Daniel Claeson, stor bidragande orsak, förklarade hur mycket det betyder och hur mycket arbete som faktiskt ligger bakom.
Kvinnorna dominerade Filmfestivalen
Aldrig tidigare hade så många kvinnliga regissörer varit nominerade till priser på Göteborg film festival som i årets upplaga. Efteråt visade det sig att de även gick ut som vinnare. Juliette Binoche tog emot hedersdraken och Gabriela Pichlers Amatörer vann världens största filmpris och en miljon kronor.
Februari
Plura
Plura Jonsson hade kommit till en platå i sitt konstnärskap berättade han för ETC Göteborg. Å ena sidan var han inte sugen på att skriva fler låtar, å andra sidan hade han ett stort behov av att få utforska sina funderingar om livet och döden genom musiken. Föreställningen ”En man av hjärtat” blev startskottet på en ny fas i livet.
Hemingsson på Tamauer
Ögonblicksbilder av narcissism, humor och psykisk ohälsa sammansvetsat till ett feministiskt kollage. Det blev det när Teater Tamauer blandade det dråpligt roliga med det djupt allvarliga i Nina Hemmingssons seriealbum på teater-scenen i ”All min kärlek”.
Terror på GDT
Agera och förhindra att tiotusentals människor dör. Låt bli och få dödsfallen på ditt samvete för alltid. Vad är rätt och vad är fel? I föreställningen ”Terror” på Göteborgs dramatiska teater var det upp till publiken att bestämma.
Dr Faustus dockor
Ett 30-tal dockor flyttade in på Folkteatern i februari i ”Doktor Faustus” – en mörk komedi om människors platthet. Skådespelarna bakom dockorna snarare klampade än smög och det hela utmynnade i en blandning av 1500-talsdrama och South park.
Jonas Lundqvists kropp
Det var med en stor dos självförtroende som den forne Bad Cash Quartet-medlemmen Jonas Lundqvist släppte sitt fjärde soloalbum ”Affärer”. ”Min kropp ser bättre ut än alla andra rockmäns” var ett av många finfina citat som ETC Göteborgs Caroline Axelsson fick med sig tillbaka.
Mars
Özz som ett yrväder
Özz Nûjen kom som ett yrväder en aprilafton, och vi antar att ett Höganäskrus i svångrem fanns i Stadsteaterns scenografi. Han spelade Carlsson i uppsättningen av Hemsöborna och med ETC Göteborg pratade han om humorn som ett sätt att påverka och en metod för att sticka hål på det pompösa och uppsvällda.
Gabriella Pichler om representation
För att få till en bredare representation på vita duken krävs det att filmskaparna ”lyfter röven från skrivbordsstolen och jobbar hårt”. Det menade den prisbelönade regissören Gabriela Pichler, känd för debuten ”Äta sova dö”. Hennes andra långfilm ”Amatörer” hade premiär i mars och manuset hade hon skrivit tillsammans med författaren Jonas Hassen Khemiri.
Johannes Anyurus rädsla
Vad är egentligen rasism när ingen är rasist? Vilka ord ska vi i stället använda för det som sker? Augustprisbelönade Johannes Anyuru släppte sin essäsamling ”Strömavbrottets barn”. För ETC Göteborg berättade han om rädslan att bli stämplad som extremist, om föräldraskapets inverkan och tankarna kring den nya boken.
April
Parham skrattade åt eländet
Den antidepressiva medicinen gjorde att Parham
Pazooki kunde skratta åt sitt elände, men den försatte honom också i en period av hypomani. I april släppte han ”Torsken”, ett album om att fastna i olika beroenden.
Ett kontroversiellt dockhem
Kontroversen som Henrik Ibsens ”Ett dockhem” skapade 1879 ställer många nutida moralpaniker i skamvrån. När världsregissören Yana Ross tog sig an pjäsen på Göteborgs stadsteater monterades den ner och sattes ihop igen i ett modernt skal av både henne själv och skådespelarensemblen.
Hästpojken är död - länge leve
Ryktet om Hästpojkens död visade sig vara betydligt överdrivet när de kom tillbaka med besked. Tid
blev den springande punkten och röda tråden när
ETC Göteborg träffade Martin Elisson och Adam
Bolméus.
– Jag kan komma i perioder när det känns som att jag lever i slow motion. Om det är en låt så kan jag säga till Adam att: jag vet inte, den här bryggan kanske inte är så bra? Sen tar det beslutet tre månader att bara tänka på. Man flyter runt som i någon sorts tjock sirap, sa Martin Elisson bland annat.
Vanessa Liftig
Även Vanessa Liftig kom tillbaka med ny musik efter långt uppehåll i april. Efter en traumatisk, personlig fas i livet, där hon till slut tog farväl av musiken, återuppfann hon sig själv och övergav engelskan för att i stället sjunga på göteborgska.
Maj
Textival
Textival Litteraturfestival 2018 gick under rubriken ”Get your text together”. Ett 40-tal medverkande och ett 30-tal förlag strålade samman i Litteraturhuset.
We have a dream
Utställningen ”We have a dream” kom till Göteborg. Den handlar om människor som är beredda att offra något för dina och andras rättigheter och är skapad av fotografen Albert Wiking och Oscar Edlund som utfört intervjuer. Albert Wiking berättade om hur mycket arbete som ligger bakom bara att få träffa personer som Roberto Saviano eller Malala Yousafzai.
Vinylfabrik i Lindome
Lindome, och hela Sverige, fick sin första egna vinylfabrik på väldigt länge. Spinroad vinyl factory slog upp portarna för artister och skivbolag.
Monstret i operans labyrint
180 sångare. 50 musiker. En blandning av amatörer och professionella. Tillsammans skulle de försöka besegra den barnätande Minotaurus när ”Monstret i labyrinten” hade premiär på Göteborgsoperan.
Juni
Revolutionens år
1968 exploderade de politiska rörelserna och musiklivet i en vacker symbios. Håkan Thörn, professor i sociologi och tidigare musikskribent, gjorde i boken ”1968 – Revolutionens rytmer” en djupdykning ner i MC5, Nina Simone, Svarta pantrarna, Påskupproret och allt annat som färgade året som gått till historien som globalt protestår.
Mariam the believer trodde på festival
ETC Göteborg pratade med Mariam Wallentin från Wildbirds & Peacedrums och Mariam the believer inför årets Clandestinofestival. Hon var senaste tillskotet i bokningsgruppen.
Musiksommar på Orust
Slussens pensionat på Orust har under lång tid haft en musikalisk profil. Vi tog pulsen inför en sommar där artister som Sarah Klang, Anna Ternheim och Markus Krunegård stod på spelschemat.
The testimonial
Kulturredaktör Egefur gick på moln när han fick intervjua brother Wayne Kramer från det legendariska rockbandet från Detroit. Han hade tagit MC5:s 50-årsjubileum på turné som skulle nå Liseberg på sommaren.
En jubilerande rockorkester
ETC Göteborg satte sig ner med Nationalteaterns Ulf Dageby på ett kafé i Majorna och pratade proggmusik. Det är svårt att bli mer Göteborg än så.
Juli
Sommar på Röda Sten
Färgerna flödade på verkstaden och parkour, grillkvällar och graffitimålning var några av gratisaktiviteterna på Röda Sten under sommaren. Konstpedagogen Björn Westerlund hoppades kunna locka unga som vanligtvis inte besöker en konsthall.
Festival på Styrsö
Med artister som Jens Lekman, Cherrie och Hanna Järver kickstartade Styrsö festival i skärgården.
– Jag har alltid tänkt att den där gräsplanen framför Öbergska är ett perfekt festivalområde. Så jag drog iväg en ansökan, sa Isabelle Carlund som tillsammans med sin bror Michael arrangerade festivalen.
Augusti
Popsicle
Indiestjärnorna Popsicle återförenades på Liseberg och ETC Göteborg fick en pratstund med ena sångaren Fredrik Norberg.
– Att det händer just nu är nog bara för att vi fick en konkret fråga. Det är inte så att det ligger någon stor plan bakom och vi har inte tyckt att det varit så dramatiskt utan mer; varför inte? förklarade han bland annat.
Kulturkalas + Pride
I över fyra år planerades det för det stora Europride, berättade Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsansvarig för West Pride. Över 1 400 programpunkter med musik, litteratur, konst och fest blev det när man dessutom samarbetade med årets Kulturkalas.
Union Carbide återförenades
30 år efter den legendariska konserten på CBGB i New York återförenades Union Carbide Productions för en spelning på hemmaplan.
– Det var nog tur att det inte hände mer än det gjorde de första åren, kommenterade sångaren Ebbot Lundberg när ETC Göteborg hängde med bandet i replokalen.
Statement festival
Från det första surret via Emma Knyckares tweet till att festen verkligen var igång skrev ETC Göteborg naturligtvis en hel del om Statementfestivalen. Bland annat så blev det en längre intervju med upphovskvinnan själv.
September
Sea lion på gott humör
Det tog några år, men till slut så hade Linn Österberg följt upp sin debutskiva från 2015 som Sea lion. ”Moonlight here”, som den heter, var helt inspelad under tillfällen på rätt humör berättade hon.
Politisk satir på Stadsteatern
Farsen ”Till varje pris” riktade udden mot partiernas kovändningar och principlöshet under en viss vecka i Almedalen.
– Den här pjäsen kan avfärdas som ”vänsterliberal smörja” av Jimmie Åkesson och det är ju helt rätt ur hans perspektiv. Hade det varit en SD-majoritet i Göteborg så hade de kunnat gå in och säga att det är en olämplig föreställning, menade regissör Adde Malmberg när ETC Göteborg träffade honom.
Ett något mörkare Disneyäventyr
Martin Redhe Nord som ringaren Quasimodo och Marsha Songcome i rollen som Esmeralda axlade huvudrollerna i Göteborgsoperans megamusikal Ringaren i Notre Dame.
– Jag brukar säga att föreställningen är som Disneyfilmen fast mörkare, berättade Martin Redhe Nord under uppvisning för pressen.
Dogville som teater
Lars von Triers ”Dogville” blev pjäs av en film som redan är mer teatral än de flesta scenuppsättningar i regissören Frida Röhls händer.
– När man ser pjäsen så tror jag att man kommer att få berättelsen i knäet på ett helt annat sätt, sa hon bland annat när ETC Göteborg träffade henne.
Oktober
Dansade med sina mammor
DNA – Dansa nära anhörig, satte mammorna i centrum. Fyra av Backa teaters skådespelares mammor för att vara mer specifik, fick dansa loss på scen. ETC Göteborg träffade upphovspersonerna Tove Sahlin och Malin Holgersson, samt mor och dotter Hannah Alem Davidson och Astrid Assefa.
Gmlstn jazz tillbaka i Gamlestaden
Efter några års äventyrande på scener runt om i staden så var GMLSTN jazz tillbaka på hemmaplan i just Gamlestaden. Mestadels i alla fall.
Stadsteatern gick all in Shakespeare
ETC Göteborg tog ett långt snack med Stadsteaterns konstnärlige ledare Pontus Stenshäll inför premiären av dennes Kung Lear. Bland annat om hur han gått all in på att göra pjäsen som på Shakespeares tid.
– Jag är väldigt fascinerad av hans tid. Den
Elisabetanska teatern och hur han och dom lyckades fånga ett så brett spektra av publik, berättade han
bland annat.
November
Poesi på framfart
ETC Göteborgs spaning om att poesin andades ny luft, och kanske framförallt ute i orterna, mynnade ut i ett stort poesiuppslag.
– Dels är det ett sätt att förmedla hur man känner sig som rasifierad och saker man går igenom. Dels är det också ett sätt att vara kreativ och vara sig själv, menade Sara Garib, finalist i Ortens bästa poet.
Apelgren i ny soloshow
”Det kommer massa skit ur käften på mig” menade Peter Apelgren när ETC Göteborg hängde en eftermiddag med honom. Och det var bara att hålla med. Fast rolig och tänkvärd skit framtagen genom djupt problematiserande. Improvajsing spelades för fulla hus fram tills förra veckan.
En ärlig, orädd Vic Vem
Efter förra fullängdaren var rapparen Vic Vem så trött på den tävlingsinriktade musikbranschen att han slutade skriva musik. I oktober var han ändå tillbaka med nytt material.
– Det är det ärligaste och mest ofiltrerade jag gjort någonsin. Jag tror att det beror på att jag inte är så rädd längre, du vet, sa han till ETC Göteborg.
Dokumentära bilder i ny utställning
Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda brukar räknas till de allra viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I Göteborgs stadsmuseums utställning visas Jensens fotografier från 1970-talet tillsammans med nya bilder och berättelser från stadsdelen idag. ETC Göteborg var på plats innan invigning. Utställningen hänger kvar till december 2019.
En studie i svartsjuka
En vintersaga i Folkteaterns tappning blev ett kraftigt nerbantat Shakespeare-epos där man dragit fram essensen, svartsjukan, ur grundberättelsen.
– Det var det jag fastnade för från början. Precis som att kärlek kan vara psykotisk och få världen att framstå helt annorlunda, så kan motsatsen, svartsjukan, också ha den inverkan. Att allting är ur led, berättade regissören Dennis Sandin.
December
En vägledning i tyranniets gryning
Se dig omkring, var uppmärksam. Var lagom kritisk till det mesta. Se till att du handlar på ett välövervägt sätt. Överge inte dina grundläggande värderingar bara för att någon skriker något annat i ditt öra. ”Om tyranni” på Göteborgs stadsteater gjorde pjäs av Timothy Snyders bok.
Backa teater pratar om ekonomi
I familjeföreställningen inspirerad av boken ”Talking to my daugher about the economy” av Yanis Varoufakis får publiken lära sig var pengar kommer från. Allt med en Simpsonliknande humor. Pjäsen spelas fram till april 2019.
Jakob Eklund spelar på egen rädsla
Fanny och Alexander, där Eva Bergman för första gången regisserar ett av pappa Ingmars alster, har precis haft premiär på Stadsteatern. Innan dess hängde ETC Göteborg en stund med Jakob Eklund, som spelar den stränge biskop Edvard Vergérus. Han pratade bland annat om hur det är att regisseras av bägge Bergmanarna och hur rädd han var för äldre män i sin egen barndom.
Tove Styrke i stan
Den ”feministiska popdrottningen” Tove Styrke är i full färd med att lägga världen för sina fötter. ETC Göteborg tog ett snack om världsturnéer, klubbscener, manliga filter och mycket annat.