Årets diss
Relationen mellan Timo Räisänen och Håkan Hellström har minst sagt varit sval sedan den förstnämnde lämnade Hellströms band för att satsa på en solokarriär.
I en intervju med ETC Göteborg passade Timo Räisänen på att dela ut ett par riktigt syrlig kängor till sin forne vän.
På frågan om hur mycket det är okej att låna av andra artister i musikskapandet svarade han:
– Sveriges största tjuv, Håkan, stjäl ju på ett briljant sätt. Eller, ja, han har stulit rätt fult också i och för sig … Jag tar tillbaka det, det är inte alls briljant.
Nådastöten la Räisänen in när intervjun kom in på de båda artisternas relation.
– Jag har släppt det där, jag vet ingenting om Håkan Hellström i dag mer än att han permanentar sig för 2000 spänn i månaden.
Håkan Hellström svarade en månad senare på Instagram. När han önskade sina fans en trevlig höst genom att lägga upp en bild på sig själv från en konsert avslutade han inlägget med: ”OBS Nix o tyvärr, det är ingen permanent”.
Återstår att se om det hårresande bråket därmed är överspelat.
Årets satir
Kan man göra komedi, som dessutom innehåller övernaturliga inslag, av ett tidningsimperiums uppgång och fall? Utan tvekan, tyckte Gertrud Larsson som skrev manuset till ”Tidningshuset som Gud glömde”, som sattes upp på Göteborgs stadsteater. GP och Stampen, men framförallt ägaren Peter Hjörne och hans vd Tomas Brunegård, som i pjäsen spelades av Victoria Olmarker och Lisa Lindgren, fick sig båda en rejäl känga.
Årets massa
Det började som en bojkott och slutade med en två dagar lång festival. Mellan den 29 och 30 september samlade ETC:s och Leopard förlags Bokmassan tusentals besökare i ett tält på Heden, mitt bland de som demonstrerade mot NMR. Deltog på scenen gjorde namn som Jan Guillou, Gudrun Schyman och Marianne Lindberg De Geer.
Årets konstigaste
När Statens Konstråd i oktober beslutade om konsten i Västlänkens stationer var det särskilt ett verk som fick många att höja på ögonbrynen. Eternal employment är namnet på verket som ska flytta in på station Korsvägen. Och titeln ljuger knappast. Verket går ut på att en levande människa ska anställas på livstid och arbeta på stationen. Personen får göra lite vad som helst och har inga plikter eller ansvarstaganden, mer än att arbetet ska utföras på Korsvägen.
– Det är en evig anställning som erbjuds, men man har rätt att säga upp sig, man skriver inte på ett åtagande man sen inte kan kliva ur, sade Magdalena Malm, direktör på Statens Konstråd till ETC Göteborg.
Bakom konstverket står duon Simon Goldin och Jakob Sennerby. Verket har en budget på 6,5 miljoner kronor.
Årets återuppståndelse
Otaliga är de luftgitarrer som har spelats till ”I'm in the band”. Oräkneliga är huvudena som har hedbangats till ”By the grace of god”. Hellacopters finns egentligen inte längre, 2008 gav de sina farvälkonserter hemma i Stockholm eftersom de ville sluta på topp. Men när medlemmarna först firade att debutalbumet ”Supershitty to the max” fyllde 20 år med en spelning på Sweden Rock, och sedan fick ersätta Primal Scream på Azkena-festivalen, tändes en låga i Dregen, Nicke Andersson, och de andra. Det var helt enkelt för roligt för att bara låta det stanna där. Totalt blev det åtta spelningar under 2017, varav en skedde på Liseberg. Någon ny skiva finns inte inplanerad,men den som suktar efter mer Hellacopters behöver i alla fall inte känna att det är helt hopplöst. I alla fall inte om man får tro trummisen Robert Eriksson.
– Nicke har ju 50-60 låtar på lager. Sedan om det är Hellacopters-låtar vet jag ju inte. Om vi ska göra något får vi nog sitta ner och diskutera det i augusti efter den sista spelningen på Øyafestivalen i Oslo, sade han till ETC Göteborg.
Årets prisregn
Första målet är att filmen ska bli uttagen till filmfestivalen i Cannes, konstaterades det om Ruben Östlunds The Square i en intervju som publicerades i april. Med facit i hand har den tragikomiska filmen om den altruistiska rutan tagit sig milsvida längre än så. Priserna har regnat över Göteborgssonen Östlund. I Cannes tog filmen hem Guldpalmen, och i Berlin på European Film Awards blev det ytterligare sex statyetter till produktionen. Nyligen stod det klart att filmen är ett steg närmare en Oscarsnominering. I en första gallring bland 92 titlar är The Square en av nio filmer som lyfts fram i kategorin bästa icke-engelspråkiga film. Om den slutligen blir nominerad får vi reda på först den 23 januari.