Hon är initiativtagare till projeket Arabiska våren, som tidigare har spelats på Stora teatern i Göteborg och framöver ska ut på turné till Tyskland, Danmark, Frankrike, Holland och Österrike.
– Sedan blir det en turné med Norrlandsoperan i november också. Det ska bli väldigt roligt, säger hon.
Bytte namn på bandet
Kristina Issa är även sångare i bandet med samma namn som hon själv.
– Först hette vi bara Issa, av Googleskäl så bytte vi. Det finns andra band som heter Issa och det blev lite rörigt när man skulle söka på oss.
Bandet bildades när Kristina gick på Musikhögskolan i Göteborg och har funnits i drygt två år. 2014 släppte de albumet Afraid of Whales och snart ska ett nytt album komma.
– Ja, det är ett nytt album på gång som ska innehålla musiken från den här konserten. Vi har några coola samarbeten med också. Vi gör episk popmusik, bombastiskt och storslaget, som kommer in i hjärtat.
Född i Sverige
Kristina Issa är född i Sverige med båda föräldrarna från Syrien. Hon har levt ungefär halva sitt liv i de båda länderna.
– Mina historier handlar om flykten, men också om livet här. Jag var i Syrien precis innan kriget bröt ut för fem år sedan, men efter det har det varit svårt att åka tillbaka. Jag är syrisk medborgare så det skulle vara svårt för mig att komma ut om jag åkte dit. Men jag har nästan hela min släkt kvar där och har kontakt med dem varje dag. Många förstår inte känslan av hur det är att uppleva ett krig på långt håll. Vi lever ju i kriget, fast vi inte är på plats.
Hon menar att bilden som gemene man har av Syrien inte är helt sann.
– Många förknippar Syrien i dag med krig och våldsamheter, men det är ju helt vanliga människor som det handlar om, som drabbas av kriget. Det politiska spelet har förvirrat många. Föreställningen försöker delvis ge en annan bild av hur det är.
Texterna under konserten finns även översatta till arabiska för att alla ska kunna läsa under tiden och följa med.
– Mycket av vår ambition med föreställningen handlar om att öppna institutioner. Att bjuda in nyanlända och nysvenskar, människor som normalt sett kanske inte skulle gå på en konsert. Som inte känner sig inbjudna vanligtvis.
Ser fram emot konserten
De samarbetar med bland andra Syriska föreningen i Stockholm för att bjuda in folk. Men även med Popkollo, musiklägret för unga tjejer där Kristina Issa har varit aktiv länge.
– Jag blev först inbjuden som artist, men sedan fyra år har jag varit med som arrangör och ledare. Det är viktiga frågor som handlar om jämställdheten i musikbranschen, om vad som representeras på våra scener och vilka historier som presenteras.
Kristina Issa är förhoppningsfull inför Stockholmskvällen.
– Jag är jättetaggad, men också nervös. Jag hoppas att det finns lika mycket kärlek och värme som i Göteborg. Jag hoppas det blir en bra kväll och jag tror att det är viktigt att mötas mellan människor. Det kan ibland kännas hopplöst med all skit som finns i världen, Donald Trump och fascismen, men jag vill säga att det finns hopp trots allt. Det vill vi försöka säga med föreställningen.