BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I New York Times beskriver Jodi Kantor hur diskussioner om falafelns ursprung kommit att spegla historiska och territoriella konflikter i Mellanöstern. Såväl Israel som arabiska länder gör anspråk på att vara falafelns vagga. Det kan rent av vara så att falafeln inte varit i närheten av sin ikoniska ställning om det inte vore för den politiska kontexten. Egentligen är det ju inte fråga om något annat än en friterad kikärtsbulle.
”Spottade ut falafeln”
Falafeln kom till Malmö 1988, då Amnon Tsubarah öppnade dörrarna till Malmös första falafelrestaurang, Falafel Mästaren på Simrishamnsgatan. När Federico Moreno intervjuade honom i Sydsvenskan berättade han att också i Malmö kom storpolitiken emellan ibland:
– Det hände att jag blev mordhotad. Vissa spottade ut falafeln när de hörde att jag är från Israel. Andra kunde inte tro att det var sant, de hade alltid fått höra att judar är monster. Men generellt hade jag inga problem och jag gjorde många affärer med andra företag i Malmö som jobbar med mat från Mellanöstern.
Vego-alternativ i Egypten
I mathistoriska verk brukar det hävdas att falafeln i själva verket uppfanns av kristna kopter i Egypten, som ett vegetariskt alternativ under fastan. Det ska ha skett under kejsare Claudius tid, alltså för ganska precis 2 000 år sedan.
Då gjordes bollen av favabönor – bondbönor – men någon gång bytte man till kikärtor. Ett skäl kan ha varit att för människor med särskilda anlag kan intag av bondbönor ge favism, som i sin tur kan innebära allvarlig blodbrist.
Jalla Jalla
Bergsgatan 16, Malmö
På Jalla Jalla är inte fokus främst på kikärtsbollen; här serveras falafeln istället som en av flera snabbmatsrätter. Falafeln friteras på beställning även här, men får ligga lite längre i oljebadet än vad Matpatrullen egentligen gillar. Servicen är hursomhelst utmärkt och kanske är det här man får den bästa totalupplevelsen. Det är inte ovanligt med spontandans på Jalla Jalla framåt småtimmarna.
Shamiat
Bergsgatan 5, Malmö
Egentligen borde inte Shamiat nämnas i en falafel-spaning, här serveras ju inga kikärtsbollar. Men frågan är om inte Malmö är moget för att se falafeln som en mezerätt bland många. Matpatrullen inhandlar fattoush, fatteh, tabbouli och baba ganoush på Shamiat och kompletterar sedan med Youssifs nygjorda bollar.
Falafel Baghdad
Annelundsgatan 59, Malmö
Utmärkt falafel får man också på Falafel Baghdad. I det orangeriliknande huset där Enskifteshagen möter Norra Grängesbergsgatan serveras falafeln i alla möjliga former; den som kallas arabisk fyller buken för lång tid framöver. Här laddas en pannkakstunn rulle med falafel, grönsaker och såser, för att sedan skivas upp som rulltårta och serveras på ett väl tilltaget fat.
Falafel by Youssif
Stenyxegatan 24, Malmö
Malmös falafelmakare håller alla sina recept hemliga, men för Youssif och Houda på Falafel by Youssif är det kikärtor och kryddor som gäller – och resultatet är underbart. Har man tur kan man få en nyfriterad boll direkt i handen medan man väntar på den slutgiltiga rullen. Kikärtsbollarna är frasiga utanpå och saftiga inuti. Grönsakerna är mycket fräscha och såserna laddas på med finess – inget överflöd utan precis så mycket som behövs för en perfekt aromatisk kombination.