Han berättar att gården blev Krav-certifierad 2005, men redan innan dess var den ekologisk. Det är mycket att tänka på för att driva ett ekologiskt hållbart jordbruk. Dels handlar det om hur djuren föds upp. Kalvarna, som föds i februari–mars, dias i sex månader.
– I konventionellt jordbruk får djuren inte dia någonting. De föds upp på flaska och göds för att snabbt uppnå slaktmogen vikt. Men vi pressar inte djuren, de får växa i sin egen takt, berättar Håkan Bengtsson.
Närproducerat foder
Det handlar också om vilket sorts foder som ges och hur djuren hålls. Bäcktorpsdjuren får vara ute på bete hela sommaren och de får äta foder som har producerats i närområdet. När det är dags för slakt skickas djuren till ett Krav-slakteri en timmes resa bort, djuren styckas sedan i Lindesberg och säljs i gårdsbutiken. Ingrid och Håkan Bengtsson tycker båda att det hade varit optimalt om djuren hade kunnat slippa transporten till slakteriet och i stället slaktats på gården.
– Men det går inte att bygga ett gårdsslakteri som uppfyller de svenska livsmedelskraven. Det skulle bli för dyrt, säger Håkan Bengtsson.
Hållbar köttkonsumtion handlar också om att ta vara på så mycket som möjligt av djuret.
– Man blir förvånad över hur lite folk vet om djur. De är vana vid att det finns obegränsat med ryggbiff i butikerna men det finns ju faktiskt bara två ryggbiffar på ett djur. Och man kan göra mycket god mat också med andra delar. säger Ingrid Bengtsson.
Får köpa det som bjuds
Bäcktorps gårdsbutik är inte en köttbutik där kunderna kan köpa vad de vill när de vill.
– Vi slaktar bara då och då och det kan bli lite fattigt i butiken emellanåt, säger Ingrid Bengtsson.
På gården finns, förutom nötkreatur, även får och Ingrid Bengtsson berättar att genom att växla vilka djur som går på markerna så hålls besättningarna friska. Djuren behöver inte avmaskas eller ges antibiotika.
– De äter helt enkelt upp varandras parasiter, berättar hon.
Med mångfald hålls både djur och marker friska. Och landskapet med dess vackra bergslagsvyer kan finnas tack vare att det finns djur som håller det öppet.
– Om inte djuren fanns här skulle det växa igen på fem år, säger Håkan Bengtsson.
Gården har funnits sedan 1924 då Håkan Bengtssons farfar hade hand om den.
Men Ingrid och Håkan Bengtsson är inte säkra på att någon av deras tre söner kommer att vilja ta över gården.
Småskalig produktion
Det är svårt att bedriva gårdsverksamhet. Man jobbar tolv timmar om dagen sju dagar i veckan. Det är inget liv som lockar dagens unga, säger Ingrid Bengtsson.
Nötköttsproduktionen är småskalig. Ett drygt trettiotal djur går till slakt varje år och det finns inga planer på att expandera verksamheten även om efterfrågan på såväl nöt- som lammkött är stor. Håkan och Ingrid Bengtsson är nöjda med vad de har.
– Man blir inte rik men man lever ett rikt liv när man får bo och leva här, säger Ingrid Bengtssson.