– För att nå ända upp till de ljusaste tonerna måste ni ta i allt vad ni kan, inte bara från magen utan med rumpan och hela kroppen, uppmanar hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Deltagarna gör som hon säger och tar i så att rummet fylls av kraftfull sång.
Initiativet till bildandet av kören togs av AT-läkaren Nils Fälth, som är med vid alla repetitioner för att iaktta och föra anteckningar. Körsången för personer med sjukdomar som alzheimer, lewykroppsdemens, vaskulär demens och pannlobsdemens är en del av hans forskningsarbete som doktorand, där syftet är att undersöka hur den gemensamma sången påverkar deltagarnas hälsotillstånd.
– Körsången kan ge dem som deltar ökad livskvalitet, social samvaro men också intellektuell stimulans i och med att de får lära in nya sångtexter. Att allt detta kan bidra till ökat välmående är klart. Vad jag ska se är om det också kan leda till att de bibehåller kognitiva färdigheter en längre tid, säger han.
Blev lugnare
Nils Fälth spelar flera instrument och har uppträtt som trubadur. Det som med tiden ledde in honom på körsång för personer med demenssjukdom startade när han under sin läkarutbildning arbetade en period som undersköterska på en demensavdelning i Norge. Där fanns ett piano som han ibland spelade på.
– Det var tydligt hur lugnt det blev på avdelningen när jag spelade. Jag skämdes ibland över att jag inte hjälpte till med dukning och annat som den övriga personalen gjorde. Men de som arbetade där uppmuntrade mig hela tiden att spela vidare, för det var då allt fungerade som bäst, säger han.
För att få komma med i kören, som övar varje vecka i en lokal i nya konserthuset Malmö Live, måste man ha någon form av kognitiv sjukdom i ett tidigt skede. De som deltar ska kunna ta sig till och från repetitionerna och de får gärna ha med sig antingen en anhörig eller en ledsagare.
Medföljarna är också med och sjunger. Kören startade för knappt ett år sedan och nya deltagare har tagits in efterhand, men gränsen för hur många som kan vara med är nu snart nådd.
De som deltar i kören får genomgå olika tester för att undersöka deras kognitiva förmågor och allmänna välmående. Under de två år som kören drivs som forskningsprojekt görs dessutom intervjuer med deltagarna.
– När det gäller sådant som livshöjande aspekter av sången så är det något som inte alltid kommer fram i en enkät utan där är intervjuerna viktiga, säger Nils Fälth.
I hans studie ingår också att se om de effekter som sången kan ha skiljer sig mellan de olika diagnoserna.
Lyft för själen
De sånger som kören har övat på sträcker sig över ett mycket brett fält, från klassiska visor till hårdrock. Repertoaren bygger på sånger som kördeltagarna själva har valt och kan knyta an till.
Några krav på tidigare sångerfarenhet finns inte, så bland deltagarna finns både vana körsångare och rena nybörjare. Projektet har varit i gungning då kören vid två tillfällen har blivit av med sina körledare. Lösningen blev till sist att Nicole Eklund, som var med från början som kurator vid Minneskliniken, tog över rollen.
– Jag har alltid haft ett musikintresse och går just nu en kurs i hälsa och musik, så det passar bra, säger hon.
En av de kördeltagare som har varit med från start är en 62-årig kvinna med pannlobsdemens. Tecknen på sjukdomen har hon levt med en tid, så när läkarens besked kom för ett par veckor sedan var hon beredd. Hon har tvingats sluta sitt jobb och kan inte längre köra bil.
– Jag är i ett tidigt skede, men vet att om ungefär tio år så kommer sjukdomen att sätta fart på allvar, säger hon.
Hon har tidigare i livet varit solist i en kyrkokör och för henne är kören en av veckans höjdpunkter.
– Man går härifrån med glatt hjärta. Det är verkligen ett lyft för själen, säger hon.
Anhörigsjukdom
En 70-årig kvinna med diagnosen Alzheimers sjukdom kommer till repetitionerna i sällskap med sin man. Kvinnan är musikalisk och van vid att sjunga. När veckans repetition är över går hon fram till körledaren Nicole Eklund och de prövar sig tillsammans fram till de rätta stämmorna för ”Nu grönskar det”.
– Det här är en riktig stämningshöjare, säger hon.
Hennes make tillägger att han gärna hade sett att det fanns flera aktiviteter som riktade sig både till den sjuke och dennes närmaste.
– Detta är en anhörigsjukdom så att det skriker om det. Att få komma hit och träffa andra som är i samma situation som vi, fast kanske i ett senare skede gör att vi kan blicka framåt. Det är kanske inte alltid något som känns positivt, utan kan tvärtom vara rätt deprimerande, men gör ändå att vi kan försöka förstå vad som händer, säger han.
När Nicole Eklund har gått genom dagens planerade sånger och sätter punkt med en rytmisk afrikansk sång ber en kördeltagare om att de också ska få sjunga ”A circle of life” som blev känd med filmen Lejonkungen.
Alla tar i en gång till, med sång och handklapp som får taket att lyfta, i alla fall en liten bit. Här lyckas Nicole Eklund och Nils Fälth dessutom få deltagarna att sjunga tvåstämmigt.
När det är dags att bryta upp är många ansikten glada. Om en vecka ska de ses på nytt.
Fotnot: Av hänsyn till deltagarnas diagnoser så har intervjuerna med dem och deras anhöriga gjorts anonymt.