BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Man får tänka igenom rätt noga vad man vill lämna ner till utställningen och vad man vill visa upp här. Det är det jag håller på med just nu, säger Lena Selander när hon tar emot i sin ateljé i Sockerbruket.
Hon har deltagit i konstrundan i fyra, fem år nu. Målat har hon gjort länge, länge, men det var först när hon avslutade sin 40 år långa karriär som scenograf inom teater och film som det blev mer på heltid.
– Den sista filmen jag gjorde var Simon och ekarna. Men mitt favoritprojekt var nog Upp till kamp, berättar Lena.
Ateljé i Majorna
Vilka som deltar i konstrundan skiljer en del från år till år. Kriterierna är att man ska vara yrkesverksam konstnär med ateljé i Majorna.
– Vi har rätt hårda regler faktiskt. Vi går efter KRO:s (Konstnärerna riksorganisations) kriterier, att man ska ha gått högskola eller liknande och vara yrkesverksam, säger Sofia Bergman, vice ordförande för Konstrundan i Majorna.
Det hela startade med att ett gäng konstnärer som höll till kring Sockerbruket ville bjuda in allmänheten till ateljéerna på ett liknande sätt som kollegor gjorde nere på Österlen.
– Det är ett ypperligt sätt att göra något tillsammans. Folk frågar ständigt om de får titta in i ateljéerna. Dessutom är det väldigt kul för oss konstnärer. Man lever ju liksom lite i sin egen bubbla så det är roligt att få träffas och se varandra på invigningen i alla fall, säger Sofia.
Men så mycket mer än invigningen blir det inte. Det brukar vara rejält välbesökt, så under resterande helgen har de fullt upp med att ta emot besökare själva.
– Det brukar vara knökfullt med folk så jag hinner aldrig ner till Röda sten. Men det är väldigt roligt. Jag tycker att det roligaste med att ha utställning är att träffa och prata med folk. Och det här är även ett sätt att hävda konsten i Göteborg. Det borde finnas en mycket större aktivitet kring konst och kultur än vad det gör, säger Lena Selander.
Köpsugna besökare
Konstrundan kan även vara lukrativ för de medverkande. Enligt Lena Selander så är det många besökare som är köpsugna. Men även där får hon välja vad hon vill ha med på utställningen och vad hon ska visa upp själv. Av det som säljs på Röda sten så får de en viss procent av priset.
Själva rundan sträcker sig över hela Majorna. Från Godhemsgatan i Kungsladugård till Skeppsgossegatan mot Stigbergstorget finns öppna ateljéer, även om de allra flesta håller till i kvarteret Sockerbruket.
– Men det är enkelt att följa på en karta som vi har tryckt upp. Och den finns även som app att ladda ner. Det är lätt för besökare att ”fastna” nere på Röda sten, så i år lockar vi även med en tävling. Den som besöker flest ateljéer vinner 10 000 kronor att handla konst från valfri konstnär, säger Sofia Bergman.
I tävlingen finns även ett andra- och tredjepris om 5 000 och 2 500 kronor.
Konstrundan i Majorna pågår hela helgen. Under lördagen och söndagen kan man även delta i guidade promenadturer.