Förra året arrangerades konstrundan för första gången. Det ideellt drivna evenemanget lyckades redan då locka 95 konstnärer. Konceptet har länge funnits runt om i Sverige. Och Södra Vätterbygden tog det genast till sig. 2 000 personer beräknas ha besökt någon av ateljéerna under den helgen i fjol.
App hjälper besökarna
I år blir evenemanget ännu större. Fler konstnärer medverkar. Samtidigt har föreningen, utöver den fysiska kartan, satsat på en app som guidar besökarna rätt.
– Det är kopplat till Google maps. Då kan man lätt hitta rätt när man kör eller går, säger Sara Magnusson.
Precis som förra året så är det stor variation mellan de konstnärer som deltar. Det är både konstnärer och konsthantverkare från Jönköping, Habo och Mullsjö kommun. Tanken är att det ska finnas någonting för alla.
– Själv tycker jag att det är intressant med konst som säger något. Men andra är ute efter inredning som passar deras hem. Här får man en stor chans att uppleva en bredd av konst och konsthantverk, säger Magnusson.
På fredag nästa vecka invigs den stora samlingsutställningen på Kulturhusets vind. Där finns ett verk av varje medverkande konstnär. Det blir en vernissage där de flesta av konstnärerna själva medverkar samtidigt som det även blir musikunderhållning. Samlingsutställningen är ett sätt att visa upp samtliga konstnärer – och blir så också en bra startpunkt för den som sedan vill tillbringa lördagen och söndagen med att åka runt mellan ateljéerna. På utställningen kan du få en bild av vilka konstnärer du själv är intresserad av. Samtidigt betonar Magnusson att konstnärer ofta arbetar med flera olika stilar. Hon tipsar besökarna om att även besöka deltagarnas hemsidor där du tydligare får en bild av konstnärskapet som helhet.
Konstrunda saknades
Magnusson var även en av de två som grundade rundan i fjol. Hon var då relativt nyinflyttad. Hon hade både deltagit och besökt konstrundor i flera delar av landet. När hon flyttade hit tog hon för givet att det skulle finnas någonting liknande här. Men i stället fick hon vara med och lansera det själv.
– I Jönköping satsar man på arkitektur. Ofta satsar man då samtidigt på konst, men det fick jag lära mig att det gör man inte i Jönköpings kommun.
Nu hoppas hon att konstrundan även kan öppna ögonen för beslutsfattarna om all den konst som görs i bygden. I dag är de elva konstnärer som tillsammans gör allt arbete som krävs. De är övertygade om att rundan öppnar dörrar för de flesta av konstnärerna. Det blir ett sätt att visa upp sig och nå en publik som annars kanske inte hade hittat dit.
– Det enda som är en nackdel med att själva vara med är att man kan inte åka runt själv och uppleva konstrundan, säger Sara Magnusson.