I den gamla underhållsverkstaden hänger lampor i alla tänkbara material och på golvet står gamla möbler som förenats i helt nya skapelser.
– Lamporna och hybridmöblerna har gjorts av elever på Eskilstuna folkhögskolas utbildning Recycle design, berättar Mikael Tiderman som är museichef på pappersbruksmuseet.
Delar av en sänggavel och ett gammalt väggskåp har blivit en kökssoffa. Ett gammalt nattduksbord har blivit en praktisk hallmöbel. En av lamporna är utformad som en luftballong, en annan är gjord av gamla cykelslangar.
Den större delen av utställningen består av verk från fjorton enskilda konstnärer från olika delar av landet.
Margareta Johansson brukar säga att hon sätter guldkant på skrotet, säger Mikael Tiderman och visar konstverk som konstnären Margareta ”Täxas” Johansson gjort av gammalt skrot och bladguld.
Några gamla spikar i olika storlekar har blivit en skulptur av gyllene svampar och i tavlorna som hänger på väggen möts guld och skrot i bilder som för tankarna till rymden och till den fornnordiska mytologin.
Får en andra chans
En skyltdocka med en krona på huvudet är klädd i en färgglad jacka. Gamla broderier som förr fanns i var och varannan människas hem har förvandlats till moderna plagg av textilkonstnären Kaipa Gunilla Ericsson.
– Sådant som anses omodernt och skulle ha kastats får en andra chans, säger Mikael Tiderman.
Så är även fallet med de metallförpackningar som har gjorts till mosaiker och väggljusstakar av konstnären Catarina Sandberg. Några liknar gamla kurbitsmotiv och andra ser ut som orientaliska ornament. Här och där finns ett bekant djur eller ansikte från en ölburk eller kaviartub.
Och tittar man riktigt noga så ser man att det finns textremsor med budskap i bilderna, säger Mikael Tiderman.
I utställningen finns också varelser av såväl gafflar och gamla kläder som av knappar och utslitna köksföremål. Förutom alla de hantverk och konstverk som moderna konstnärer har förvandlat finns också äldre återvunna föremål som har lånats in från Örebro läns museum.
– Man tänker nog ofta på återvinning som ett modernt begrepp. Likadant med ekologisk odling, men egentligen var det ju precis så folk levde förr och vi vill också visa hur man gjorde förr, säger Mikael Tiderman.
Skapa egna skrothantverk
Han tycker att det känns kul att sommarens satsningar fokuserar på miljö och hållbarhet som en motpol till konsumtionssamhällets slit och släng. Förutom ”På nytt!” ingår en förpackningsutställning och vandringsutställningen ”Stilmedveten” om hållbar textilkonsumtion i pappersbruksmuseets miljöår 2015. Det kommer också att finnas en skrotverkstad där besökarna kan skapa egna skrothantverk. Mikael Tiderman hoppas att utställningarna ska locka besökarna till mer återbrukande.
– Kan man överföra lite av den här inspirationen till publiken så har man nått en bra bit, säger han.
Miljöårsutställningarna som kan besökas vid sidan av museets fasta förpacknings- och bruks- och pappershistoriska utställningar pågår fram till den 29 augusti i år.