– Vi ska helt enkelt filma fyra personer som åker till Tyskland för att delta i en olydnadsockupation av en kolgruva i Rhendalen. Men det kommer att vara tusentals människor från hela Europa där på plats. Det är en tysk organisation som heter Ende Gelände som står bakom aktionen. Vi börjar filma i Sápmi hur fler ansluter sig, resan till Tyskland, vad de gör där. Publiken får under en vecka ta del av deras känslor, beslut och vägval.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Varför gör ni det?
– Vi vill framför allt lyfta klimatfrågan. Kolgruvorna i Tyskland och Rhendalen är några av de värsta utsläppskällorna av klimatgaser i Europa. Vi vill också uppmana till diskussion om metoden. Civil olydnad är en av många metoder man kan använda sig av i klimatkampen. Men hur känns det att göra så? Varför väljer man att åka alla hundra milen till Tyskland för att delta i en sådan aktion? Och är det moraliskt försvarbart att bryta mot lagen på det sättet?
– Samtidigt är vi en scenkonstgrupp som ligger bakom filmprojektet. Civil olydnad är ju ett kontroversiellt tema, och det vill vi undersöka genom det här projektet. Det finns så många frågor att ställa. Demokratin är ju inte konstant, utan måste omskapas, omformuleras, omförhandlas hela tiden. Vad behövs för att hålla demokratin levande?
Hur har ni valt ut dem som ska med?
– Det har vi inte gjort ännu. Vi letar fortfarande efter fyra personer som vill delta. Ockupationen sker ju först i augusti, mellan den 22 och 27.
Vad kommer förresten att hända under ockupationen?
– Även om civil olydnad är kontroversiellt är de allra flesta ense om att sådan måste genomföras på ett fredligt sätt. Så folk, alltså tusentals människor, kommer att gå in på området, som inte är avstängt, och sätta sig ner på järnvägsrälsen så att kol inte kan transporteras från gruvan. Det är själva syftet med ockupationen, att stoppa uppgrävningen av kolet och transporten därifrån. Så själva aktionen kan bestå i att man sitter på ett räls i två dygn.
Är det här projektet en del av en röd tråd i er verksamhet som scenkonstnärer?
– Demokratin är definitivt en röd tråd i vår verksamhet. Ett annat spår vi följer är klimatet. Vi var till exempel initiativtagare till Run for your life, en klimatstafett från Kiruna till Paris, där alla deltagare sprang korta sträckor och höll en sten i handen som de lämnade vidare till nästa person hela vägen till Paris. Det var i samband med klimatmötet där 2015. Även då livestreamades allt och under de 20 dagar det tog kunde man se dem som sprang hela tiden. Det var faktiskt så vi kom på idén att direktsända den här ockupationen.
När släpps filmen till beskådan?
– Den kommer bara att kunna ses live, via vår hemsida. Inget kommer att klippas ihop för senare visningar. Vi i Troja scenkonstkollektiv som ligger bakom är ju scenkonstnärer och jobbar alltså med scen, inte film. Det är här och nu dokumentären ska upplevas, precis när det händer. Som tittare tror jag man kan få en otrolig känsla av att veta att det man tittar på sker i samma stund. Vi jobbar också på att hitta sätt för publiken att ha kontakt med de medverkande. Om det blir per sms eller mejl får vi se sen.