– Nu sitter vi här i skuggan av ondskan, säger Pastor Billy med litet skratt när han slagit sig ner på en av bänkarna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det är inte stans mest charmiga uteplats men det höga huset ger en svalkande skugga i den 30-gradiga sommarvärmen. Billy Talen är grundare av The Church of Stop Shopping, en performancegrupp med fokus på konsumtionskritik och klimatfrågan. Hans Pastor Billy – en karaktär inspirerad av tv- och gatupredikanter – har runt 20 år på nacken. Han är inte kristen men det betyder inte att han inte är en eldig förkunnare.
– Vi har sparkat den patriarkala guden och sprider en medkännande sekulär gospel, förklarar han.
”Följer efter oss på toa”
Fem flaggor, fyra amerikanska och en svart med vit Nike-swoosh, vajar i bakgrunden när Pastor Billy tar upp sitt anteckningsblock ur väskan. Gruppen samlas här flera gånger i veckan för olika konstrelaterade aktiviteter och den här tisdagsmorgonen står skrivande på programmet. En 45 minuters tyst ritual där deltagarna, utifrån dagens tema “unspeakable things” plitar ner det som dyker upp i deras huvuden. Innan tiden är slut hinner ett dussintal turister komma, ta en selfie, och gå igen. Kanske hörde några av dem till säkerhetspersonalen.
– Efter ett tag så inser man att det finns många civilklädda här. De brukar följa efter oss in på toaletterna, säger Savitri D, konstnärlig ledare för Church of Stop Shopping.
Någon vecka tidigare höll Church of Stop Shopping och flera andra grupper ett större event här, riktat mot de nedskärningar i kulturstödet som Vita huset vill göra inför nästa år. Flera föreställningar innehöll en Trump-lik karaktär, i en av dem hotar han att stämma sin dotter Tiffany om hon går på en Beyoncé-konsert.
Budgetförslaget för 2018 innebär en nedläggning av de nationella kulturfrämjande institutionerna National Endowment of the Arts (NEA) och National Endowment of the Humanities (NEH). Även stödet till public service-tv och institutionen för museer och bibliotek ska utfasas.
Den amerikanska kulturpolitiken bedrivs inte på samma sätt som i till exempel Sverige eller Frankrike där det finns kulturdepartement, kulturen finansieras i stället till största delen genom egna verksamhetsintäkter och privata donationer. År 2012 kom bara fyra procent av omsättningen från offentliga medel. Donationerna är dock avdragsgilla så staten bidrar ändå med stora belopp genom uteblivna skatteintäkter – utan att ha inflytande över vart pengarna går.
Mindre städer lidande
Försvinner det federala stödet så blir det knappast det i Trumpkretsar så avskydda liberala storstads-etablissemanget som blir mest lidande utan mindre städer och landsbygd där alternativ finansiering är svårare att hitta.
Samtidigt som Church of Stop Shopping är kritiska till det indragna kulturstödet så poängterar de att det bara är en del av en större sammanhang.
– De indragningar som görs inom utbildningsväsendet är ännu allvarligare, säger Savitri D och påpekar att resurserna var alldeles för små även under Obama.
Savitri D menar att Trumps presidentskap också innebär en möjlighet att skärskåda dagens amerikanska kultur och hur den påverkas av affärsintressen.
– Vad är det ens vi klamrar oss fast vid? Det vi kallar kultur i det här landet har länge känts främmande för många människor.
Kanske, fortsätter hon, kan Trump till och med inspirera till redan nödvändiga förändringar.
– Den här politiska situationen kommer troligen att gynna konsten, göra den mer politisk, vilket behövs.