”Dungen på norr är begränsad i sin storlek men generös i sin variation. Ett grönt stråk insprängt mellan bebyggelse, mitt i bland oss, alltid öppet och tillgänglig men ändå lite av en doldis. Där finns tydliga spår av mänsklig aktivitet men det är sällan man möter någon där. En plats? En icke-plats? Ett tillhåll? Något att passera? Dungen på norr är tvetydig och det fångade vårt intresse.”
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Så beskriver Co-Lab Småland sitt nya projekt – en kringresande utställning där besökare får möta samtida konst på lite oväntade platser. I förra veckan var det premiär mitt ute i skogen på norr i Växjö och konsthallschef Filippa de Vos var en av de som hälsade nyfikna besökare välkomna.
”Olika relationer till skogen”
– Alla har vi olika relationer till skogen som plats, kanske är det här man möts i joggingspåret eller så är det just här man samlades utanför skolan med sina vänner. I min roll vill jag vara med och hitta både nya sätt och nya platser där människor kan uppleva konsten och att placera skulpturer i denna miljö är ett spännande sätt att inkludera fler.
I arbetet med den kringresande utställningen har fyra konstnärer med varierande material och praktik omfamnat den mobila situationen och skapat verk som reflekterar och speglar de olika miljöerna. Formgivaren Carl-Oskar Karlsson jobbar främst med möbler som ligger mellan konst och design och driver studion Elakform i Växjö. Ett av hans verk som fanns att hitta i dungen var ”Barret”, ett barr i stor skala.
– Barret som motiv kom sig av att det är en av många saker som man hela tiden ser på marken utan att tänka på det. Den senaste tiden har jag arbetat mycket med trä som material, något som blir väldigt naturligt just på den här platsen. Genom utställningen gör vi publiken mer involverad, visst hade verken kunnat ställas ut i en annan lokal men där skapas knappast samma möten som det gör på en skogsstig.
Ska utmanas av varandra
Co-lab Småland är en projektplattform där kreativa människor möts i små och intensiva samarbeten – likt den tillfälliga skulpturpark som nästa helg dyker upp i Målerås och avslutas helgen därpå i Älmhult. Ambitionen med de olika projekten är att konstnärerna ska influeras och utmanas av varandra.
De arbetar även mycket med den publika närvaro och delaktigheten, något som Markus Emilsson poängterar är viktigt. Emilsson är utbildad inom glashantverk och var även tillsammans med Carl-Oskar Karlsson initiativtagare de konstnärliga samarbetena. I utställningen finns två av hans verk representerade, bland annat en lägereld av glas.
– I dungen ser jag avtryck, tillägg, strukturer, spår av möten och spår av ceremonier. Jag fantiserar om andras relation till dungen, andras möten och de samtal som uppstått här tidigare.