18 år senare finns konstmässan där alla verk kostar från 500 till 50 000 kronor på mer än ett dussin platser över hela världen. Och i helgen hålls den för sjätte året i rad i Stockholm.
– Vi startade i Stockholm 2012. Generellt är stockholmare väldigt intresserade av konst så när man kollade på expansion i Norden var Stockholm den självklara platsen, säger Sylvia Rynell, chef för Affordable Art Fair Stockholm.
Räknar med 17 000 besökare
Efter fyra år på Magasin 9 i Frihamnen flyttade mässan i fjol till Nacka Strand.
– Det har bara blivit större och större för varje år. Frihamnen var ett jättehärligt ställe att vara på, men vi växte ur det och behövde en större lokal. Vi trivs jättebra i Nacka nu, det är en jättefin lokal och vi planerar att stanna där länge, säger Sylvia Rynell som i år räknar med runt 17 000 besökare till mässan.
Drygt 60 gallerier från hela världen medverkar på helgens mässa. Grundtanken med Affordable Art Fair är att det ska vara ett öppet och inkluderande sammanhang.
– Det ska vara ett roligt event, för både de oinvigda och för samlare. Det ska inte vara exkluderande, men inte heller för grundläggande. Det ska vara roligt och öppet för alla, det är det viktigaste.
Vad betyder en sådan här mässa för den vanliga konstintresserade allmänheten?
– Jag tror att det är jätteviktigt med ett ställe dit man kan gå om man inte är helt invigd, för att lära sig mer och ta del av konst på ett öppet sätt. Jag tror att vi river många murar som finns inom konstvärlden. Jag är själv utbildad konstvetare och kan fortfarande känna att det är svårt att gå in på vissa gallerier. Det här är motsatsen till det tysta, svala gallerirummet. Högt i tak och inget hysch-hysch.
En stor andel förstagångsköpare
Förra året såldes runt 2 500 konstverk på mässan. 36,9 procent av besökarna var förstagångsköpare.
– Det är superkul. De får veta varför det är mer värt att köpa ett riktigt konstverk än en poster på Moderna.
50 000 kronor är fortfarande mycket pengar. Lockar det många konsthandlare också, som vill fynda?
– Ja, det är mycket pengar, men i konstvärlden så är det ändå ingen jättehög prislapp. Vi har många konsthandlare som kommer till mässan, för att leta efter något nytt och för att få ett tvärsnitt på samtidskonsten av i dag. Alla konstnärer som medverkar måste vara nu levande. Så det är många som är på gång, up’n’coming, som man tror kommer att slå igenom stort. Speciellt i vår egen utställning ”Recent graduates”, med nyexaminerade konstnärer från hela Sveriges olika konstskolor. Det är verkligen jättespännande!
Vilka är de största namnen som finns representerade i år?
– Vi har väldigt många spännande namn på plats. Det är 60 utställare som har med sig 1–11 konstnärer vardera, så det är många att hålla reda på. Men om jag ska nämna några så är ju Bobo Wallmansson väldigt populär för tillfället, han målar de här underbara schimpanserna. Och Galleri Axel, fotogalleriet i Stockholm, har med sig många intressanta konstnärer, bland annat Johan Bergmark. Hicks Gallery har med Amy Judd och hennes fantastiska oljemålningar igen. Mivagallery har litografier från Bob Dylan. Artisten Nino Ramsby ska ställa ut för första året hos Galleri Bergman. Det ska bli otroligt spännande att se allting på plats, och att välkomna alla gallerier, från Hornsgatspuckeln till Tokyo och Australien, säger Sylvia Rynell.
Även workshopar och föreläsningar
Vid sidan av konsten hålls det även föreläsningar och workshopar. Bland annat ska Nationalmuseum hålla ett föredrag om världens bästa konstförfalskningar och ordna en selfie-verkstad för barn kopplat till en föreläsning om självporträtt i historien. Graffiti-skribenten Malcolm Jacobsson håller i ett samtal om gatukonst, inför en kommande utställning i Frihamnen. Och Grafikens hus håller i en workshop om linoleumtryck.