Förutom att den tidigare namnlösa fittan nu har fått namnet snippa, har den stått i fokus i alla möjliga sammanhang på sistone. Liv Strömquist ägnade hela sitt sommarprat 2013 åt menstruationen. Tidigare i höstas kom seriealbumet Kvinnor ritar bara serier om mens (Kartago 2014), där ett antal kvinnliga serietecknare bidrog med serier på temat. Ett helt Kobra-avsnitt ägnades åt samma sak och graffiti-konstnären Carolina Falkholt (också känd som Graffitta) har gjort skandal med sina färgstarka fittmålningar.
Nu har fittan också tagit över Hornstull. Utställningen på Femtopia på Hornsgatan är det första som den nystartade föreningen Fittkonst Sthlm gör. De vill sätta fittan i fokus, med målet att den ska ha en lika självklar plats i vår kultur och vårt samhälle som snoppen har. Som ett första steg i den riktningen pågår just nu utställningen med konstverk av ett 20-tal konstnärer, så kallad fittkonst.
Vill reclaima namnet
Konstnärerna i Fittkonst Sthlm har gemensamt bestämt sig för ordet fitta, i stället för snippa eller vulva. Fitta har ganska negativa konnotationer och just därför vill föreningen avdramatisera begreppet. Medlemmen Kerstin Vesterholm Fedoriw förklarar:
– Vi vill inte göra någon omskrivning. I stället vill vi reclaima namnet. Hur varje konstnär vill göra är upp till var och en, verken måste inte föreställa en fitta. Men fittan ska på något sätt stå i fokus.
Femtopia som hon har varit med och öppnat är ett vegetariskt kafé, galleri och öppen verkstad.
– Här ges möjligheten att ta en fika och samtidigt skapa med det material vi har. Det kommer också att finnas möjlighet att hyra ateljéer och vi planerar samtal, filmvisningar och studiecirklar kring olika feministiska frågor, säger Kerstin Vesterholm Fedoriw.
Hon har saknat ett feministiskt sammanhang med kaféprägel och hoppas att det här ska bli en mötesplats för alla feminister i Stockholm.
– Det finns barer här och där, men jag vill skapa en fast punkt. Jag hoppas att det här kan bli som ett kreativt centrum. Femtopia syftar på att det här ska vara en feministisk utopi.
Själv bidrar Kerstin till utställningen med konstverket Hello Fitty. En tavla inspirerad av den gulliga, japanska Kawaii-kulturen med Hello Kitty som kanske främsta företrädare.
I stället för Kitty står det alltså Fitty och de små gulliga figurerna föreställer fittor.
– Min sexåriga dotter älskar Hello Kitty och det fick mig att fundera kring de här frågorna, och vilja göra något annat av gullighetskulturen.
”Mycket händer nu”
Det enorma fokuset på fittan kan väcka en oro kring att det är en trend, som inte kommer att göra någon större skillnad och som blåser över till förmån för något annat. Vad händer då med snippan? Kerstin Vesterholm Fedoriw ser också att det peakar nu, men hoppas på en positiv utveckling.
– Det känns som att mycket händer nu. Det finns så mycket tabu kring det här och jag tror att trenden kan bli en förlösning, säger hon. Jag upplever en politisk våg av feminism, med Fi:s framgångar, hen, att snippan har fått ett namn och på många andra sätt. Jag ser fitt-trenden som en del i en ny, feministisk våg.
Kerstin nämner ordet hen och de obekväma reaktioner som dök upp när debatten var som hetast.
– Man trodde att barn skulle bli förvirrade, bland annat. Men nu, några år senare, är det helt avdramatiserat. Häromdagen såg jag att SL använde ordet i något reklamsammanhang. Jag hoppas på samma utveckling för fittan.
”Vilken fitta du är”
En annan av konstnärerna som medverkar i utställningen är Hannah Willén. Hon berättar om hur idén till utställningen uppkom.
– Fittkonst Sthlm började som en internetgrupp, där vi kom på idén att dra ihop en utställning. Förra veckan startade vi vår kulturförening. Det är redan många konstnärer som har hört av sig och vill ställa ut, så jag tror att det här kan vara en grej som får fittkonsten att växa, säger Hannah Willén.
Även Hannah hoppas på att kunna göra fittan mer allmänt accepterad. Hon menar att snoppar är så naturliga i vår kultur. Som exempel nämner hon att manliga statyer alltid har en snopp, medan kvinnliga statyer ofta har en barnsnippa.
– Vi försöker också att använda ordet fitta positivt, för att det inte längre ska vara en svordom. Jag och några bekanta har börjat att säga: ’Vilken fitta du är!’ som något positivt. Jag tror att det krävs en våg av tjat för att något ska förändras, så jag är inte orolig för att det här är en trend som ska försvinna, säger Hannah Willén.
– Vi vill inte alltid att fittan ska vara sexuell eller konsumeras, utan den ska existera på fittbärarens villkor. Som ett subjekt och inte ett objekt. Den kampen ger vi inte upp i första taget.