Konstmuseet i Norr, Norrbottnens länskonstmuseum, inleder hösten med en installation som kan ses via deras hemsida. Det är utställningen ”Övergångar”, en installation av konstnären Jenny Nordmark om hur människans relation till naturen och landskapet har förändrats genom historien, från dåtidens timmerflottning till dagens klimatförändringar.
Konstverkets fysiska form utgörs av ett klot som sjösattes lördagen den 17 augusti, på Nationalälvens dag, i Torneälven i Kiruna kommun. Klotet ska med vindarna och strömmarnas hjälp färdas längs älven mot Bottenviken.
Vilken väg och hur lång tid färden tar går inte att förutspå då naturens kraft är en del av verkets presentation. Klotet kan följa Torne älv ner till Haparanda eller ta sig via Tärendö älv vidare till Kalix älv. Båda älvarna mynnar ut i Bottenviken och är nationalälvar vilket innebär att de är skyddade från vattenkraftsutbyggnad. En tanke med utställningen är att uppmärksamma det fritt strömmande vattnet, som är en av världens mest hotade biotoper.
En gps förmedlar via en satellit vid Nordpolen vilken väg klotet tar. De som sett klotet under dess färd uppmanas att visa bilder under hashtag #älvklotet #konstmuseetinorr.
Grupputställning med 11 konstnärer
6 september, Göteborg
GIBCA, Göteborg International Biennal för Contempory Art, Göteborgs Internationella Konstbiennal i samarbete med 3:e Våningen. Grupputställning med 11 konstnärer verksamma i Västra Götalandsregionen.
Atsuko Tanaka och Carl-Fredrik Reuterswärd
13 september, Stockholm
Moderna museet Stockholm: Vernissage för utställningarna ”Atsuko Tanaka” och ”Carl Fredrik Reuterswärd – Alias: CFR”!
Den japanska konstnären ”Atsuko Tanaka” prövade under 50- och 60-talet olika tekniker och provade konstens gränser. Hennes mest kända verk är ”Electric Dress” från 1956, som består av en klänning gjord av hundratals färgade lampor.
Carl-Fredrik Reuterswärd uppträdde som konstnär under flera olika pseudonymer. På utställningen, som tidigare visats i Malmö, visas bland annat delar av verket ”Kilroy”.
Stulna konstverk
13 september, Malmö
Vernissage för Michael Rakowitz ”The invisible enemy should not exist”, på Malmö konsthall, en utställning som uppmärksammar de konstverk som stals när USA invaderade Bagdad år 2003, och försöken med att lokalisera och återskapa dem.
Landets största kulturnatt
14 september, Uppsala
Kulturnatt i Uppsala. Det är landets största kulturnatt, men namnet är missvisande eftersom natten i detta fall drar igång redan på morgonen.
Det blir allt från konst och dans till bildning och vetenskap när stadens kulturarbetare och föreningsliv bjuder in till fest.
Tidstypiska fenomen
21 september, Lund
Om Uppsalas kulturnatt är störst, så kan Lund skryta med att ha varit först. Även här bjuds på alla möjliga och omöjliga kulturaktiviteter.
Bland de medverkande finns institutionen för kulturvetenskaper som firar sitt tioårsjubileum och i samband med det släpper boken ”Kultur X”. I boken kan man läsa om vilka tidstypiska fenomen och kulturvetenskapligt intressanta förändringar under 2010-talet.
Boken handlar om människor som ”chippar” sig, om det kontantlösa samhället, om utopier i en post-politisk tid, om hur modebranschen förändrats och hur allt och alla är sammankopplade i oöverskådliga digitala nätverk.
Kvällsöppna gallerier
28 september, Malmö
Den årliga gallerinatten arrangeras av Konstfrämjandet Skåne för 22:a gången. Under kvällen har Malmös många gallerier och konstinstitutioner kvällsöppet kl. 18–24.