– Jag har alltid hållit på med musik. Min pappa är musiklärare och jag gick musiklinje och har släppt skivor innan med. Men jag har alltid mycket låtar, och det kan vara svårt ibland att bli färdig. Att starta är lätt, men att färdigställa svårt. Helt ärligt så kände jag att jag inte hade så mycket att säga. Jag är lyckligt gift så det fanns inte så mycket att skriva om längre när det kommer till kärlek. Det var liksom uttömt, berättar David Andréas.
Det lyckliga giftermålet är med jazz- och popsångerskan och låtskrivaren Amanda Andréas.
Vad David hade var ett gäng låtar i genren elektrisk pop, men inte så mycket textidéer. Samtidigt, kring 2017 så tog plötsligt debatten om klimathotet ett stort steg upp på agendan.
– Jag har väl alltid läst och varit engagerad. Egentligen redan från skolan. Så jag har alltid lutat åt det hållet, men kanske inte insett vidden förrän då 2017. Det blev för mig oerhört drabbande och jag kände att jag behövde ställa om både mig själv och mina insatser. Det landade också i musiken, och jag började tänka på om det gick att skriva om alla känslor kring det här, fortsätter David.
Tvådelad musik
Han menar att konceptmusiken är tvådelad. Dels är det ett försök att inspirera, motivera och engagera andra. Dels är det till viss del ett egenterapeutiskt arbete.
Han är själv uppväxt på funkig pop, Prince, Madonna. Även om det strömmar genom låtarna som helhet så har de hittills fyra singlarna kommit i lite olika skepnader. Den första, ”Climate X-Press” lutar sig mot en sampling av 12-årige Timoci Naulusala från Fiji. Han vann The Fiji National Climate Change Speech Competition och höll ett tal om klimatförändringarna inför världsledare under COP23-mötet i Bonn 2017. Efter viss möda fick David tillåtelse att sampla talet till sin låt.
Andra singeln var ”Eco Mode” där David uppmanade bilister att ställa bilen, och här kommer konceptbiten in med större emfas.
– Alla singlarna har kommit med små ”gerillahandlingar”, som att jag gått in på Bilmässan och spelat, eller satt P-botsliknande lappar med budskap om att ställa bilen på vindrutetorkare på väg till jobbet.
Dansant parkeringsvakt
I videon till ”Eco Mode” spelar han en hård men rättvis och dansant parkeringsvakt som vill inspirera bilister att överväga miljövänligare transporter.
I tredje singeln ”I give U nothing but love 4 X-mas” uppmanar han till en köpfri jul och spelar i videon en trött tomte.
– Det var en lite smörig 80-talsballad med pampigt slut kan man säga.
I senaste singeln, ”Fozilla”, är det istället lite rockigare toner, och David har transformerats till en Ramboliknande figur som ska ta död på fossilmonstret. Utskickade pressbilder är ”all in” på konceptet även här.
– Sen kommer det en singel till innan hela skivan släpps. Där jag faktiskt rappar en hel låt. Det kändes väl lite löjligt först, men det fungerar. Den heter ”Ten years”, och jag räknar ner tio, nio, åtta år. Hur länge vi har på oss att klara det här.
24 april släpps sen hela skivan. Och det tycks som att det kan vara bra med den deadlinen för David.
– Det är svårt att bli klar när man vill göra nytt hela tiden. Jag vill ju skriva om dagens händelser med. Det rör ju sig hela tiden. Det är inspirerande, men samtidigt frustrerande.
Den sista kvarvarande frågan rör det där med att kombinera budskapet han har med yrket inom reklam.
– Jag har ju ändå jobbat länge med reklam, det ska man inte dölja. Det är superkomplext när jag varit så länge i batteriet som smörjer det kapitalistiska maskineriet men samtidigt förespråkar mindre konsumtion. Sen har det även där blivit ett annat läge. Många inser att de måste ställa om. Reklamvärlden behöver bygga upp ett annat patos. Vi jobbar ju ändå med att kreativt förändra folks beteenden och det behöver vi ställa om till att konstruktivt få folk att inse saker och konsumera smartare. Jag har också under årens lopp sagt nej till allt från flygbolag till cigaretter, som man liksom inte vill jobba med.