BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Parallellhistorien som vävs in i allt det här är att mamman jobbar på FN med klimatfrågor. Genom den här hemligheten och historien kopplas de två spåren ihop. Det handlar om frågor om tillgången till vatten, mänskliga rättigheter, fred och så vidare, säger Mats Söderlund.
Poeten och författaren Mats Söderlunds första ungdomsbok utspelar sig i en nära framtid. ”Hotet” blandar fantasy med fakta grundat på forskning om hur klimatförändringarna kan påverka både Sverige och världen. Historien i sig har Mats Söderlund ”nog burit på hela livet”, och inspirationen kommer både från barndomsfavoriten ”Trollgrytan” och de fantasyböcker han själv slukat. En natt bestämde han sig för att göra något av den värld som börjat ta form i hans huvud.
– Jag satt och kollade på tv och plötsligt kände jag att nu jäklar! Jag bredde ut A4-ark på vardagsrumsgolvet och satt och skrev, ritade, gjorde pilar och höll på till fyratiden. Då hade jag hela utkastet till historien, huvudkaraktärer, konflikter. Det var ett kreativt rus kan man säga.
För Mats Söderlund, som är uppvuxen i Skellefteå, var det naturligt att placera berättelsen i en miljö som han själv är väl bekant med. Han tillägger att regionen, som bland annat är rik på mineraler, lämpar sig bra för historien. När ETC ringer upp honom är han i Kiruna för att göra research till del två, ”Kampen”, som kommer i höst. Men det är inte säkert att hans fantasyepos stannar vid en trilogi.
– I mitt huvud har jag många fler böcker.
Utöver ett allmänt engagemang i klimat- och miljöfrågor har Mats Söderlund läst miljövårdsteknik och humanekologi i Umeå samt gjort vapenfri tjänst som naturvårdare. Även om ”det absolut viktigaste är att de har kul när de läser”, hoppas han även att eposen ska väcka tankar, engagemang och hopp.
– Ungdomarna ska känna att ”jag kan också göra någonting”. Om vi engagerar oss och samarbetar kan vi faktiskt vända det här.
Varför lämpar sig just fantasy för att ta upp frågor om klimatet?
– Det är en himla bra genre om man vill diskutera framtidsfrågor, identitet och sådana saker. Jag vill gärna nå ut till så många jag bara kan, och särskilt då till ungdomar, och då är fantasy en bra genre. Det är också en genre som skiljer sig då de har väldigt engagerade läsare.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.