BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Lång bandlista
Inne i träkåken, och på gräsmattan utanför, har tiotusentals människor upplevt konserter genom åren. Listan på band som har spelat på Gula Villan sedan starten 1990 är så lång att det är omöjligt att ens nämna en procent. Florence Valentin, Slagsmålsklubben, Köttgrottorna, Stefan Sundström, Dolores Haze, Shout Out Louds, Deportees, Suburban Kids With Biblical Names, The Hives, Nomads, Entombed, Monster, Coca Carola, Charta 77, Loosegoats, Diapsalma, Östermalm, Johan Johansson, Lilla Lovis, De Lyckliga Kompisarna, Matriarkatet, Räserbajs, Julia Spada och Jojje Wadenius är några av topparna på ett väldigt stort isberg av artister som har spelat inne i huset eller på någon av alla festivaler i området. Inriktningen har främst legat på punk, indiepop, hardcore och på senare år även en del elektroniskt och hiphop.
– Det är nog lättare att säga vilka band i Stockholm som inte har spelat här åtminstone någon gång, säger Micke Klein och blåser ut röken från sin cigarett.
– Många band har ju spelat här långt innan de har blivit stora, fyller Nicklas Abrahamsson i.
De sitter båda i styrelsen för föreningen Levande Zon och har varit med från allra första början, då de som tonåringar 1990 fick överta driften av huset av Haninge kommun.
Starka protester
Gula villan byggdes på 1920-talet och var länge bostadshus åt ett par familjer. Under 1980-talet när det legendariska Ultrahuset, som låg ett stenkast bort från Gula villan, revs och det gamla Folkets Hus också hotades av rivning blev protesterna i kommunen starka. Kommunledningen fattade då beslut om att inrätta Kulturparken i Handen med syfte att bevara de fem gamla husen i området och ge kulturföreningarna bra förutsättningar och permanenta hyreskontrakt. Förutom Gula Villan, som också har replokaler och inspelningsstudio, innefattar kulturparken även bland annat teatergrupper.
Nu hotas verksamheten igen efter att kommunens fastighetsbolag Tornberget vill chockhöja hyrorna för lokalerna. Gula Villan har i dag en kallhyra på 48 000 kronor om året, som nästan blir det dubbla när el och värme i den undermåligt underhållna gamla kåken läggs till. Tornberget har nu lagt förslag på att hyran ska höjas till 165 000 kronor per år. I hyreskontraktet står inskrivet att föreningen Levande Zon, som driver Gula Villan, inte får gå med vinst. Huset får ta in 70 personer totalt, scenen är en av de minsta men samtidigt mest använda musikscenerna i hela länet.
– Det finns inte på kartan att vi skulle klara det. Vi skulle få packa ihop och flytta ut direkt, säger Micke Klein.
Har bett om uppskov
Hyreskontraktet är uppsagt efter 30 juni, men föreningen har bett om uppskov.
– Ja, vi har bett om uppskov till Tornberget tills hyresförhandlingarna är lösta. Och vi har varit hos hyresnämnden som har medlat och gett ett nytt bud som varken vi eller Tornberget accepterade, så vi har begärt att ett nytt ärende ska startas, säger Nicklas Abrahamsson.
De är förhoppningsfulla och tror att situationen borde gå att lösa.
– Antingen så höjer de hyran jättemycket och då måste vi söka högre kommunala bidrag om vi ska ha någon chans att överleva. Eller så fortsätter de hålla en låg hyra och vi får låga bidrag. Det är ju egentligen bara skattepengar som flyttas runt, säger Micke Klein och fortsätter:
– De vill bygga en väg och bostäder här. Men det är mark som är öronmärkt för att bedriva kulturverksamhet. Det handlar om vilken stadsutveckling man vill ha. Vi är absolut inte emot att bygga bostäder, men Haninge expanderar och bygger mycket på flera håll nu. En levande stad behöver mer än bara bostäder. Man kan inte göra om samma misstag som när man byggde miljonprogrammen. Det måste finnas levande områden också.
På lördag hålls Kulturparksfestivalen vid Gula villan. På utomhusscenen spelar bland andra Östermalm, Melby, Tungsol, Sundus Abdulghani och Trunk. Från kl 16 till 22 utomhus, efterfest inomhus med DJ:s och fler liveframträdanden.