– De hade bra granbrädor i Torsby. Jag lastade släpkärran så full jag kunde och det lasset räckte sedan till fyra ekor.
Det hela började så smått för sex år sedan när han skickade efter ritningar på träekor och började studera dem. En brukseka från en båtbyggare i Blekinge blev grunden för hans egen konstruktion – Hälleforsekan.
– Jag modifierade måtten efter eget huvud och lade till en extra bordsbräda. På så sätt fick jag tre bordsbrädor till min eka som är flatbottnad som är den bottenkonstruktion vi har i insjöekor i Sverige.
Blev pensionär
För tre år sedan blev Klas Sundberg pensionär och kunde bli båtbyggare på heltid, det vill säga under vinterhalvåret. Sommartid finns det så mycket annat att göra på gården där han bor.
– Det brukar bli 14 båtar per vinter, under sommaren vill jag helst inte hålla på med båtbyggandet. Fast det är klart, skulle någon titta in och beställa en så gör jag en eka.
Han har fått lära sig den hårda vägen för att ekorna ska bli som han vill ha dem.
– Det var en del problem i början som jag inte riktigt visste hur jag skulle lösa. Det står ju ingenting på ritningarna jag skickade efter hur man ska göra, finns ingen arbetsbeskrivning. Jag är helt självlärd och även om det finns kurser man kan gå i båtbyggnad så har jag inte gått någon sådan.
En eka kostar mellan 10 000 och 12 000 kronor beroende på utrustning. De levereras trärena och kunden får själv behandla träet på lämpligt sätt så att det ska klara att stå emot tidens tand och klara av att ligga i vatten.
– Jag rekommenderar att man stryker träet med en blandning av linolja, tjära och terpentin, så kallad Roslagsmahogny. Den kallas så eftersom träet blir mörkt av blandningen och med lite fantasi kan sägas likna mahognyträ. Det finns träekor som har klarat sig i 50 år om de tas om hand på rätt sätt.
Säjer via hemsidan
Försäljningen av Hälleforsekorna sker via hemsidan och genom att att Klas Sundberg monterar sin hemmakonstruerade ställning på släpvagnen. Då kan han lasta två ekor på den och visar upp dem på olika marknader. I början på maj ska han till Rättviks marknad och senare blir det Brunnsbo marknad utanför Arvika. På Kultur i tiomilaskogen, ett arrangemang i Malungs finnmark, har det blivit tradition att en Hälleforseka är högsta vinsten.
– De köper alltid en eka som lottas ut som första pris. De ringde i veckan och tingade en till årets upplaga av Kultur i tiomilaskogen.
På gården håller han några betesdjur för att hålla markerna öppna och har just köpt sex mjölkkorskvigor för att sköta den uppgiften.
– Vi har haft djur här i 25 års tid och även om vi hade fler djur här förr hör några betesdjur på sommaren till verksamheten. Vi föder inte upp kvigorna till mjölkkor utan de går till slakt i höst, säger Klas Sundberg.