Vinnaren tillkännagavs av Svenska Akademins ständiga sekreterare Sara Danius klockan 13.00.
Författaren Kazuo Ishiguro i korthet
- Född i Nagasaki 1954
- Blev brittisk medborgare 1982 och bor idag i London
- Har publicerat 8 romaner, samtliga är översatta till svenska
- Hans mest kända titel är ”Återstoden av dagen”
- Flera av hans romaner har inslag av science fiction och en futuristisk ton
- Har även skrivit manus för film och tv
- Fick 1989 – Bookerpriset för The Remains of the Day
Så här kommenterar Dagens ETC:s kulturskribent Anna-Maria Carnhede vinnaren:
- Lite trist att priset inte kunde gå till en kvinna. Men å andra sidan beskriver Sara Danius hans författarskap som "en korsning mellan Jane Austen och Franz Kafka", vilket inte direkt verkar avskräckande. Tack Akademien för att ni gjort mig nyfiken på en ny författare, vars alster jag bara har koll på genom en filmatisering. Precis så här ska priset fungera!
Dagens ETC:s litteratur kritiker Jenny Aschenbrenner:
- Oj, jaha, ja men det var väl ändå skoj. Ungefär så gick mina tankar klockan 13 idag vid tillkännagivandet. Kazuo Ishiguro är en lysande romanförfattare, fängslande, stilistiskt elegant och en mästare på att bygga upp suggestiva stämningar, och det är roligt med en pristagare som kan hamna under granen hos en större läsande allmänhet.
- Några av hans böcker, som den isande otäcka klonromanen ”Never let me go” stannar kvar i sinnet länge, liksom det dröjande undertrycket i den engelska överklassens salongen i hans mest kända bok "Återstoden av dagen”. Att hans förra, ”Begravd jätte” var ett rätt förvirrat mischmasch av än det ena, än det andra är ju också lite sympatiskt, väcker hopp om ett författarskap som fortsätter att bubbla och leva och utvecklas. Men, Kazuo Ishiguro är för mig inte en av de största just nu, och det hade känts roligare om någon av alla de briljanta författare som skildrar postkoloniala erfarenheter hade belönats, det var dags för det.
Kasuo Ishiguro - akademin överraskar igen. Har inte läst en rad av honom. Nu blir det av!
— Göran Greider (@GreiderDD)
October 5, 2017