Revolutionen i Panem fortsätter och Katniss Everdeen har blivit dess frontfigur. Den nya Hunger games-filmen – som bygger på första halvan av den tredje boken i Suzanne Collins serie – heter Mockingjay och är den näst sista i serien. Elin Grelsson Almestad, journalist och författare, berättar att hon ser fram emot filmen.
– Det är en fantastisk berättelse från början och filmatiseringarna är välgjorda och riktigt bra. Den senaste filmen Catching fire är en allvarlig skildring av en regim och människors motstånd.
Att filmerna, som Donald Sutherland hoppas, ska inspirera till en ny Occupy-rörelse tror hon dock inte är särskilt troligt.
– Först och främst är det underhållning, sedan kan man som politiskt aktiv och intresserad läsa in hur mycket som helst i böckerna och filmerna. Jag tror inte att det leder till någon större politisk organisering, även om det vore jätteroligt. Däremot är det en väldigt bra skildring av motstånd, inte minst bland vanligt folk.
Jonna Sima tror däremot att kultur och popkultur – bland annat Hunger games – kan påverka och inspirera människor att tänka på nya sätt.
– Hunger games har fått stort genomslag bland annat i Thailand, där handsymbolen med tre lyfta fingrar från filmerna har använts mot juntan och blivit en symbol för demokrati som även inspirerats av ledorden från den franska revolutionen.
Även i Sverige har filmerna påverkat debatten, säger Sima.
– De går igen i debatten om prekariatet, som många unga känner igen sig i – de osäkra anställningarna och väntan på ett sms som erbjuder ett jobbskift ger känslan att de slåss mot varandra om jobben. Det blir en metafor för mångas verklighet, en bild av en tid där många är för upptagna av att tänka på sitt, på sig själv och på sin egen överlevnad istället för att organisera sig.
”En ofrivillig hjälte”
Karaktären Katniss Everdeen har blivit en central figur i popkulturen, någonting som Elin Grelsson Almestad tror är viktigt.
– Jag tycker om att Katniss är lite av en ofrivillig hjälte, som dras in i revolutionens centrum. Det spelar en stor roll att hon har blivit en så välkänd figur. Dessutom har Katniss Everdeen två pojkar som vill att hon ska välja mellan dem, men hon är mer intresserad av revolutionen. Filmen bärs inte upp av en kärlekshistoria.
Jonna Sima har inte läst böckerna, men tycker mycket om filmerna.
– Jag gillar Jennifer Lawrence. Dessutom är filmerna en intressant allegori över vår samtid, allt ifrån prekariatet till synen på reality-såpor, konsumtionskritik och klimatdiskussionen kan läsas in i filmerna. De är ett väldigt bra diskussionsunderlag som har fått intressanta följdeffekter – från Thailand till artiklar och analyser som skrivs i Sverige.