Det händer mycket i den tidigare butiken vid Södra Förstadsgatan som har fått namnet Poeten på hörnet. Här firade Musikhögskolans operaelever sin avslutning med rosor och champagne. Det är också här som författare och poeter har framfört sina alster inför en publik. Många av dem som har uppträtt på lokalens scen är okända och oupptäckta förmågor, men hit kommer också etablerade författare för att delta i olika evenemang.
– Den fyller ett behov, eftersom det inte finns så många andra arenor för poeter, säger Katarina Mazetti.
Kärleken till litteratur
Historien om varför en författare äger en butikslokal börjar med kärleken till litteratur och ett försök att dra igång en verksamhet kring detta.
– Min ena son behövde ett jobb och vi köpte lokalen för att starta en bokhandel med café, säger Katarina Mazetti.
Bokhandeln hade svårt att överleva i det hårda klimat som råder i branschen och kaffeserveringen satte bostadsrättsföreningen, som lokalen ingår i, stopp för.
Det som i stället började gro var den verksamhet som i dag drivs av Katarina Mazetti och Författarcentrum Syd, med visst stöd från ABF och Malmö stad.
När det gäller att fylla lokalen med ett bra innehåll så finns det inga problem.
– Vi har gjort mycket roligt här, som när vi firade Alla hjärtans dag med att låta poeter läsa sina kärleksdikter. En gång i veckan brukar vi ha folkmusikjam här, vilket är roligt eftersom musiken betyder mycket för mig, säger Katarina Mazetti.
Viktigt för författarlivet
Poeten på hörnet har också under de fem år det har funnits hunnit betyda mycket för författarlivet i Skåne. I bokhandeln, som bara är öppen på lördagar, finns ett 40-tal skånska författare representerade. Det är författarna själva som turas om med att stå i butiken och sälja sina egna och varandras alster. I lokalen hålls också många andra litterära arrangemang, som boksläpp, framträdanden och möten av olika slag.
– Lokalen har gjort att författarna i regionen har lärt känna varandra på ett helt nytt sätt. Genom det har de också kunnat dra nytta av varandras nätverk, säger Anna Alsmark, kanslist på Författarcentrum Syd och den som sköter mycket av det administrativa arbetet.
Som mest kan omkring 50 personer vistas i lokalen. Men att ytan är begränsad är enligt Anna Alsmark mest en tillgång.
– Om det bara kommer fem personer så behöver det inte kännas som ett misslyckande, även om man hade hoppats på fler. Ett tänkt föredrag kan då förvandlas till ett mer intimt samtal. Det passar bra då en del av de framträdanden som är mer nördiga inte alltid lockar så många.
Andra gånger lockar de olika evenemangen desto fler.
– Ibland är det så fullt att det står folk ute på gatan och tittar in, säger Katarina Mazetti.
När det kommer till den ekonomiska delen så går Poeten på hörnet med minus, och har alltid så gjort.
– Vi har aldrig tagit ut någon entréavgift. Malmö stad har börjat bidra med lite, men mest är det jag som betalar, säger Katarina Mazetti.
Framtiden för lokalen är därför oviss.
– Vi fortsätter i vår och i höst, men planerar inte längre än så, säger Katarina Mazetti.
Men hur det än går med lokalen på Södra Förstadsgatan så har den hunnit så ett frö, som enligt Anna Alsmark kommer att fortsätta gro.
– Den har betytt så mycket som kulturellt vardagsrum att verksamheten kommer att fortsätta, på ett eller annat sätt, säger hon.