– Det var så bra i början. Jag trodde verkligen att jag äntligen hade mött mannen i mitt liv, säger hon.
I filmen ”Anders, jag och hans 23 andra kvinnor”, som kommer på bio i maj, berättar hon om relationen.
För Nahid Persson framstod Anders Rosén som nästan för bra för att vara sann – snygg, trevlig, charmig och generös. En varningslampa som tidigt blinkade slog hon undan. Att han i det läget tog med henne på en väns 60-årskalas tog hon som en garanti på att relationen var äkta, även för honom. Anders Rosén lade sedan upp en bild på sig och en av sina vänner på Facebook, där den fick positiva kommentarer.
– Jag reagerade på att det var många kvinnor som gillade den, med mycket pussar och hjärtan, säger hon.
En kommentar stack ut, där en kvinna gillade bilden och avslutade sitt meddelande med ”hjärtat”. Nahid Persson sökte reda på kvinnans telefonnummer och ringde för att höra vem hon var.
– Hon svarade då att jag inte var den första som hade ringt, utan att hon hade kontaktats av flera andra kvinnor, berättar Nahid Persson.
Skicklig förförare
Det visar sig att Anders Rosén hade samtidiga relationer med 24 olika kvinnor. En Facebookgrupp bildades där svikna kvinnor diskuterade det de har varit med om. Vissa anklagade honom för att vara både psykopat och sol-och-vårare.
Nahid Persson blev även hon arg och besviken. Sedan beslutade hon sig för att som filmare undersöka det som hade hänt.
– Nyfikenheten hade tagit över. Jag ville få veta vem han var och förstå vad som låg bakom hans beteende, säger hon.
Anders Rosén sade ja till att låta sig filmas. Orsaken till att ställde upp var att han ville förändras.
– Han är mycket skicklig i att förföra kvinnor och har alltid, även när han har levt i relationer, haft kvinnor vid sidan av. Men med Tinder så började det bli ett problem för honom att det var så många kvinnor inblandade, säger Nahid Persson.
Ny relation
Filmarbetet fick en annan utveckling än tänkt när Nahid Persson på nytt föll för Anders Roséns charm. I filmen får man följa hur hon fullföljer sin ursprungliga plan om att försöka förstå vad det är som har fått honom att inleda och hålla igång ett så stort antal förhållanden, samtidigt som de två på nytt går in i en relation.
Anders Rosén visar i filmen anteckningsboken han har fört, med anteckningar som ska hjälpa honom att hålla ordning på de många kvinnorna i hans liv.
Han säger sig vilja bryta med sitt tidigare beteende, men när det kommer till att faktiskt göra något är det Nahid Persson som får driva på, medan hans känslor framstår som mer kluvna. Det är också hon som får övertyga honom om att han har sårat många av dem han har varit med.
– Stackars flicka, mumlar han när hon får honom att göra slut med en av de många kvinnor han har lurat.
Självreflexion
Som titeln antyder så handlar filmen inte bara om Anders Rosén, utan i hög grad också om Nahid Persson själv. I den ömsinta men brutalt ärliga skildringen får hon också ta itu med sina egna känslor. I en scen undrar en av Nahid Perssons vänner hur hon, trots att hon vet, kan stå och se på Anders Rosén med kärlek i blicken. Det var en fråga hon också ställde till sig själv.
– I början föll jag för att han var så charmig och så otroligt närvarande. Men under tiden som jag följde honom växte en ny bild fram, då jag såg en annan människa bakom fasaden.
I sitt utforskande av hur han kunnat locka till sig och hålla igång relation med så många så söker Nahid Persson upp och intervjuar flera av hans andra kvinnor. En av dem kommenterar att en märklig sak är att Anders Rosén har sökt sig till är kvinnor som är säkra i sig själva, medan en annan konstaterar att han tycks ha ett mycket stort behov av att bli omtyckt.
– Det värsta är egentligen oärligheten, att Anders sade sig vilja ha en seriös relation. Hade han istället sagt som det var, att han bara ville ha en ytlig kontakt, så hade jag och de andra kvinnorna kunnat fatta våra egna beslut utifrån det, säger Nahid Persson.
Det är en väldigt personlig film du har gjort. Den är inspelad i ditt eget hem och med dig som en av huvudpersonerna. Hur känns det nu när filmen snart ska ut på biograferna?
– Jag tänkte inte så mycket på det medan jag filmade. Då var det bara en berättelse jag ville skildra. Att vara ute på en dejtingsajt är fortfarande något väldigt tabubelagt, och så går jag ut och berättar om det offentligt. Men jag tror att det är viktigt att det mest naturliga behovet människan har, av att få dela vardagen med någon man älskar, kommer upp till ytan.
Men du tvekar inte?
– Nej, jag tror att det måste ut. En intressant sak är att det är många kvinnliga journalister som har hört av sig och som är i min egen ålder. Flera av dem har berättat att de själva är ute på dejtingsajter och en del av dem har också blivit svikna där. Jag tror att det är bra att prata om det, så att fler vågar öppna sig och berätta om vad de har upplevt.
Anders Rosén ställde upp på att låta sig filmas. Vad säger han om det färdiga resultatet?
– Han såg filmen i förra veckan och han tyckte att den gav en rättvisande bild.