Fredrik Wikingsson har flera gånger tagit ställning för flyktingars rätt att komma till Sverige och Europa. Hans mest kända utspel mot förre migrationsministern Tobias Billström i juni har setts av en kvarts miljon människor på Youtube. Billström tyckte att skribenten och flyktingen Somar al Naher skulle visa ”lite tacksamhet” och Wikingsson svarade följande i sitt program Breaking News:
– När du vänder dig till en människa som har tvingats korsa helvetet och kräver att hon ska visa tacksamhet för att vi inte skickar tillbaka henne till helvetet, då har du inte tänkt färdigt.
Karolina Ramqvist, författare
I ett blogginlägg på Amelia i april i år lyfte författaren Karolina Ramqvist fram en flyktingsmugglare hon har träffat. Hon skriver gripande om hur hon har byggt upp en fördämning mot Medelhavet, men frågar sig samtidigt vad hon ska säga till sina barn när de i framtiden frågar vad vi gjorde åt de stigande dödstalen.
– Tidningarnas bilder av de som överlevt: män. Sjöräddarna som talar i radion om de som dör på båtarna på havet, om gravida kvinnor, om barnen, om bebisarna. De säger att avstånden på Medelhavet är stora och att de behöver hjälp. Jag undrar hur alla andra gör. Jag undrar hur det är meningen att vi ska kunna leva med all denna död.
Malena Ernman, operasångerska
Hovsångerskan och sopranen Malena Ernman är en av de starkaste rösterna för flyktingars rätt att komma till Sverige i dag. Med otaliga tweets och Facebookinlägg gör hon allmänheten uppmärksam på både sina åsikter i frågan och hur situationen i världen ser ut.
”Flyktingar dör runtomkring oss i Europa. Människor som du och jag på flykt undan krig som dom överlevt; dom drunknar i Medelhavet eller kvävs till döds på ett lastbilsflak. Allt medan vi bygger taggtrådsstängsel, diskuterar ’volymer’ och politiker föreslår att vi borde ’bogsera tillbaka flyktingarna till Afrika eller Turkiet’”, skrev hon på sin Facebooksida den 28 augusti.
Yoko Ono, konstnär
Yoko Ono var tillsammans med bandet U2 på Ellis Island i New York den 30 juli för att fira John Lennon Day. I mötet med pressen valde konstnären att rikta uppmärksamhet mot den stora flyktingströmmen i världen och uppmanade europeiska länder att öppna sina gränser för människor i nöd.
– Jag minns hur svårt det var för oss att komma till USA, John ville verkligen stanna i landet. Jag uppmanar alla länder att ta emot flyktingar, sa Yoko Ono vid pressträffen.
Klaus Meine, sångare i Scorpions
Klaus Meine är mest känd för världshiten ”Wind of change” med 80-talsrockarna i Scorpions, men efter att Tyskland upplevt en rad attacker mot flyktingar och flyktingboenden har artisten nu tagit ställning för allas rätt till säkerhet. Tillsammans med en rad tyska kändisar är han med i uppropet ”We are helping”.
– Vi har alla en humanitär plikt att hjälpa människor som genomlevt det värsta öde man kan föreställa sig och att ge dem tak över huvudet, säger han till tidningen Bild am Sonntag.
Herta Müller, författare och Nobelpristagare
• Herts Müller är en av Tysklands mest framstående författare. 2009 vann hon Nobelpriset i litteratur för sina skildringar av förtrycket i Rumänien under diktatorn Nicolae Ceaușescu. Hon är, liksom Klaus Meine, engagerad i ”We are helping” och under rubriken ”Jag var också flykting” skriver hon att Tyskland har en historisk plikt att hjälpa människor i nöd:
– Alla som flydde från nazisterna räddades ... Tyskland måste göra vad andra länder tidigare gjort för tyskarna.
Henrik Schyffert, skådespelare och komiker
Henrik Schyffert postade i veckan den uppmärksammade bilden på en livlös pojke som ligger på en strand i Turkiet (se s.10–11). Komikern berättar om hur hans mejlkorg har fyllts av både uppmuntrande ord och hat efter publiceringen. Schyffert har vid flera tillfällen skrivit om flyktingkatastrofen och har engagerat sig i uppropet ”Vi gör vad vi kan”.
”Jag ser att Vi Gör Vad Vi Kan har dragit in miljoner redan första kvällen! Helt fantastiskt! Så jag står fast vid mitt beslut. Bilden är hemsk men att inte reagera är mycket värre. Tack alla!”, skriver han på Facebook.
Rickard Söderberg, operasångare
Tenoren Rickard Söderberg har prisats för sitt engagemang i fredsfrågor. I juli tilldelades han årets Eldh-Ekblads fredspris, ett pris som bland annat Peter Englund, Stina Oscarson och Jonas Hassen Khemiri tidigare fått. Förra året var Söderberg på hovturné med en rad andra artister och bestämde sig för att göra ett stopp på Röstånga flyktingboende.
– Vi vill sprida lite kärlek till de mest utsatta i ett allt kyligare samhälle. Alla gör det på olika sätt, och vi gör det bäst med musik, sa Rickard Söderberg till Kvällsposten.