Utställningen, som producerats av Tina Johansson, Daniel Unnis och Anna Molin, har kommit till i samarbete med Regionmuseet i Kristianstad som även arbetar på en turnerande utställning om rättighetskamper i hela landet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi kände att det var viktigt att lyfta fram rättighetskamper, att vi skulle vilja göra en mer regional variant. Då började vi titta på material härifrån, säger Anna Molin till ETC.
– Syftet är att visa att vi har en historia av att människor har kämpat för de rättigheter vi har i dag, rätten till sin kropp, rätten till sin vardag, kvinnors rättigheter.
"Hon var väldigt radikal för sin tid"
Utställningen berättar bland annat om Frida Stenhoff, som var verksam i Sundsvall omkring förra sekelskiftet.
– Hon var väldigt engagerad i kvinnors och barns rättigheter. Hennes man var läkare, han rörde sig bland arbetarna, bland de fattiga och även bland de prostituerade, så hon fick en inblick i hur villkoren såg ut. Hon skrev dramer, höll tal och var också den som introducerade begreppet feminism i Sverige. Ändå relativt okänd nationellt.
– Hon skrev också om rätten till preventivmedel, fri kärlek och barn utanför äktenskapets rättigheter. Hon argumenterade också för att männen borde kontrolleras i samma utsträckning som prostituerade. Hon skrev också dramer om samkönad kärlek. Hon skrev ett drama som hette Det moderna lesbos, 1899, men den blev aldrig publicerad. Hon hade nära kontakt med Ellen Key men Ellen Key sa ifrån och tyckte att det inte var okej att prata om. Det var riskabelt att prata om lesbisk kärlek på den tiden.
Kampen för den egna vardagen
Ett annat tema i utställningen är rätten till sin kropp.
– I seklets första hälft fanns mycket tankar om att människan skulle vara produktiv och lönsam och att de som avvek från den normen var problem. Det fanns mycket anstalter för de som inte passade in i den normen. Man hade också tankar om ärftlighet och tvångssteriliseringar var utbredda. Vi tittade därför närmare på en så kallad sinnesslöanstalt som hette Bodaborg som låg här i Västernorrland. Där tvångssteriliserades ganska unga människor, på kanske 15-16 år.
– En lärarinna som hette Ingrid Johansson som jobbade där omkring 1950. Hon skrev till skolöverstyrelsen och larmade om missförhållanden som psykisk misshandel. Hon jobbade också med intelligenstester inför tvångssteriliseringar och slog larm om att hon uppmanats att sätta lägre resultat för att fler skulle kunna steriliseras. Det ledde till en ganska stor utredning kring anstalten och en nationell debatt om tvångssteriliseringar.
Utställningen tar också upp kampen för den egna vardagen och assistanslagen och andra samtida kamper från regionen. 100 % kamp pågår fram till oktober.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.