I Göteborg växer de ekonomiska och sociala klyftorna i en alarmerande takt. Enligt LO:s senaste rapport, Makteliten, så var medelinkomsten 2011 för män i Långedrag 718 000 kronor och i Bergsjön var den 138 000. En skillnad på 580 000 kronor. Samma mätning 2013 visar att medelinkomsten i de fattigare stadsdelarna har sjunkit med 10 000 kronor och i de rika hade inkomsten växt med mer än 300 000 kronor. På två år har alltså skillnaderna ökat med nästan 100 000. Konsekvenserna ser vi i skillnader i folkhälsa och utbildning, segregation och socialt utanförskap.
Men kan kultur motverka segregation? Det tror i alla fall initiativtagaren till projektet Kultur 4ür Göteborg, Kalle Karlsson.
– Jag tror på görandets kraft. Vårt projekt kan inte lösa alla problem med segregation, det är givet. Men jag vill ändå tro att det kan puffa utvecklingen i rätt riktining. Man måste göra någonting, det räcker inte med att bara prata. När man gör saker så ger det ringar på vattnet, förklarar han.
Skapar gemenskap
Projektet har sin bas i föreningen Kultur 414 som bland annat står bakom de populära Marmeladspelningarna som drog igång 2010, med gratis utomhuskonserter utanför café Marmelad på Mariaplan.
– Jag har ju sett effekterna av de spelningarna i Majorna. Folk går och laddar och ser fram emot det varje år. Det har skapat en viss gemenskap. Om man kan bjussa på det även i andra delar av stan så är det fantastiskt. Att börja umgås på ett annat sätt och att sprida ut kultur i periferin, se till att inte allting händer i centrum. Så att stadsdelarna blir lite mer levande i sig själva, och att det händer mer saker lokalt.
Kalle Karlsson jämför även med andra kulturprojekt i ytterområdena.
– Ta Hammarkullekarnevalen till exempel. Det är ju jättebra, och folk som aldrig skulle ha åkt dit annars kommer ändå. Men det är bara en gång om året. Det skulle kunna vara happenings därute varje vecka! Kanske en livescen på torget? Kan det någonsin bli för mycket kultur?
"Är inte vana vid varandras musik"
Kultur 4ür Göteborg drog igång förra året. Patricia Andersson, en av dem som deltog då med, säger att festivalen skapar möjlighet för ungdomar att träffas.
– Vi är så fast här i förorten. Vi kommer inte i kontakt med sådan musik som de kör i Majorna och stan. Punk och rock och sådant, det har man inte här ute. Här i Bergsjön är det bara hiphop som gäller. Och de får i sin tur en chans att höra våra berättelser genom vår musik, säger Patricia.
Leo Dahlheim, i punkbandet Satans bindor instämmer.
– Jag är från Majorna och jag har aldrig varit i Hammarkullen. Vi är inte vana vid varandras musik. Det kändes lite så där att stå på scen där, för man märkte att de inte hängde med i vår musik. Men samtidigt så vill vi ju provocera, så på ett sätt är det nog bra ändå, säger hon.
Många med och finansierar
I år deltar fyra stadsdelar, Hammarkullen, Bergsjön, Kålltorp och Majorna. Ungdomar från varje stadsdel bidrar med dans, musik och poesi och de sätter upp sin konsert en gång i varje stadsdel. Kultur 4ür Göteborg finansieras av Hyresgästföreningen, Social resurs KF, Familjebostäder, Bostadsbolaget, bostadsbolaget Balder, ABF, Statens kulturråd och Sdf i Majorna, Bergsjön, Hammarkullen, Kålltorp och Angered.
Annika Berntsson, boutvecklare på Familjebostäder berättar om varför det har varit viktigt att vara med i projektet.
– Det är framför allt i Bergsjön som det har känts viktigt. Det är ju ett utvecklingsområde för oss, och vi jobbar med många olika insatser. Vi vill att Bergsjön ska ses som attraktivt så att vi får hit företagare och att det blir intressant att exploatera ytorna här ute bättre. Nu går ju bostadsrättspriserna upp här också, det är positivt.
– Våra enkäter visar att våra hyresgäster trivs väldigt bra här, men det är ändå viktigt att förändra bilden av Bergsjön. Förra året använde vi fotografier från festivalen i vår marknadsföring, och det har fungerat väldigt bra. I Majorna däremot så handlar det nog mest om trivsel. I Majorna har vi 2 000 sökande per lägenhet, så problemet finns inte riktigt.
Läs vidare på nästa sida: Regn stoppade utomhuskonsert
På Mixgården i Hammarkullen har man riggat upp scen och soundcheckat. I sista minuten fick man flytta in konserten från den planerade Hammarparken. Störtregnet satte stopp för alla planer på en utomhuskonsert. Daniela Hrustic, 14 år, ska strax upp på scen. Hon är nervös. Vankar av och an med huvtröjan högt uppdragen över huvudet. Bara nästippen kikar fram. Hon är med i hiphipkollektivet GangSheBang, som verkar för att stödja tjejer inom hiphopen. I kväll ska hon framföra sin egen låt "Ego". Hon drömmer om att kunna fortsätta med hiphopen. När det är dags att gå upp på scen rycker hon tag i sin kompis Paulina.
– Du följer med upp!
Under jubel från publiken börjar Daniela gå fram och tillbaka över scenen, med mikrofonen i ena handen och den andra gestikulerar för att förstärka orden.
Sluta ba, sluta ba, sluta ba
Så ego. Är ingen bra egenskap
Sluta va som andra, varför hata på
varandra
Svär på min mamma, världen är inte
detsamma
Skriver ner orden med tunga
andetag
Fattar inte att barnen kan klara av
en dag
Jag ser hur ni lider, hur såren svider
Samma gamla minne, inte samma
gamla tider
Inte samma sak hur jag än vrider
och vänder
Under kulturkalaset i augusti dyker Kultur 4ür Göteborg upp igen. Klockan 14.00 den 20 augusti uppträder Daniela Hrustic, Satans bindor, Yasmine Peace, Xvestra, Tröja, Fridays och World wide orchestra utanför Stora teatern.