NÄR: 1 september – 18 november
VAR: Röda sten konsthall
Eva Kruse
Eva Kruse är en tysk basist av rang och har turnerat med Arne Jansen trio och Nisse Landgren, för att nämna ett par. Hennes musik är ingen renodlad jazz, utan flödar snarare mellan jazz, klassiskt och pop. Till denna konsert har hon med sig, förutom sitt band, rapparen Pouya Amiry som gästartist.
NÄR: 6 september
VAR: Nefertiti
Taha
Denna föreställning är baserad på historien om den palestinske poeten Taha Muhammad Ali. När Taha var 17 år flydde han med sin familj till Libanon, efter att deras by blev kraftigt bombad under 1948 års arabisk-israeliska krig. Han återvände sedan till Nazareth, där han skulle komma att äga en liten souvenirbutik. Han började skriva poesi under 70-talet, självlärd av den litteratur han läst. Det här blir föreställningens Sverigepremiär. Medverkar gör den palestinske dramatikern, regissören och skådespelaren Amer Hlehel.
NÄR: 7 september – 8 september
VAR: Folkteatern
Göteborg classic jazzfestival
Den klassiska jazzfestivalen fyller 30 år och bjuder in till fest i dagarna tre med 19 orkestrar från Göteborg, Stockholm, Skåne och Danmark. Här kan du lyssna till musik från bland annat Tubakvartetten, Papa piders jazzband och Maria and her lady orchestra. Det blir också föreläsning med Clara Gustavsson som kommer att berätta om svensk filmmusik samt sjunga klassiska filmhits som sitt alter ego Curly Lou.
NÄR: 7 september – 9 september
VAR: Valandshuset
Säkert!
Annika Norlin, den okrönta drottningen av den svenska indiescenen, släppte i februari albumet Däggdjur efter en paus sedan 2011. På skivan hade hon hjälp av en rad vänner som sjöng flera av hennes låtar. Personligen tycker jag nog att Norlins låtar framförs bäst av henne själv – och det är också det hon kommer göra när hon nu gästar Liseberg. Bered dig på en kväll med de där djupt vackra och djupt mänskliga textraderna som Norlin är mästare på.
NÄR: 7 september
VAR: Liseberg
Där steg ett träd
I sitt arbete med denna utställning har Johanna Karlsson och Maria Hall arbetat separat i sina ateljéer. Men ett par av verken har de skapat genom att den enes verk har fått stå modell för den andres. Dessa målerier, teckningar och skulpturer gestaltar naturens mörker och ljus. Karlsson och Hall är båda födda i Göteborg och har bland annat studerat på Valands konsthögskola.
NÄR: Pågår till 23 september
VAR: Konstepidemin
Det demokratiska projektet
Hur står det egentligen till med demokratin? Är den under hot och varför misstror människor den? I den här föreställningen får du undersöka demokratins beståndsdelar tillsammans med Teater Smuts. Delta i avslappningsövningen Trump Care, ta del av omröstningar och gå genom olika rum och världar.
NÄR: Pågår till 29 september
VAR: Kajskjul 46
Madame Butterfly
Den amerikanske sjöofficern Pinkerton köper sig en ung hustru i Japan – geishan Madame Butterfly. Hon gör stora uppoffringar för att anpassa sig till livet som amerikansk maka och kapar alla band till kultur och bakgrund. Men för Pinkerton är allt en lek. Saker ställs på sin spets när deras barn föds. Puccinis klassiska opera tolkas här av den japanske regissören Yoshi Oïda. Versionen som verket spelas i är en tidigare än den oftast förekommande och är fränare i sin kritik av kolonialism och exotism.
NÄR: 1 september – 4 oktober
VAR: Göteborgsoperan
Det universella språket
I denna forskningsbaserade utställning undersöks efterkrigstidens abstrakta måleri med utgångspunkt i museets egna samling. Här visas måleri, skulptur, teckningar och grafik från åren 1945-1970. Forskningsstudien som utställningen utgår från publiceras i museets skriftserie Skiascope i samband med vernissagen. Här undersöks vilka föreställningar som knöts till abstraktionen och hur dess ställning i konstlivet förändrades under perioden.
NÄR: 13 juni – 11 november
VAR: Göteborgs konstmuseum
Mounir Fatmi
Med installationer, videoverk, skulpturer och fotografier blottlägger Mounir Fatmi förtryckande politiska och sociala strukturer. Den marockanske konstnären liknar utställningen vid en bok. Den röda tråden är orden, och deras kraft att både förena och förgöra. Den arabiska kalligrafin används i flera verk, både som språk och som mönster. Detta är den första separatutställningen med Fatmi i Sverige.
NÄR: Visas till 16 september
VAR: Göteborgs konsthall
We have a dream
Artisten Zara Larsson, hbtq-aktivisten Sam Opio och modellen Alek Wek. Gemensamt för dem alla är drömmarna om att skapa förändring, att de står upp för sina värderingar och går mot strömmen. I utställningen ”We have a dream” skildras inflytelserika människor med porträttbilder. Till varje porträtt hör en berättelse, och här delar kändisar utrymme med ungdomar och vardagskämpar. Initiativtagare är Albert Wiking och Oscar Edlund, som har fotograferat respektive intervjuat.
NÄR: Fram tills 14 oktober
VAR: Göteborgs Stadsmuseum
Haenyeo – Havets kvinnor
På ön Jeju i Sydkorea finns en grupp dykarkvinnor som använder havets resurser med hållbarheten i fokus. De använder varken harpuner eller dyktuber. Fridykarna, som kallas haenyeo, är bärare av en tusenårig tradition som är listad på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. På denna utställning får du genom starka porträttbilder tagna av Hyung S. Kim möta några av kvinnorna. Här visas också unika föremål samt klipp ur dokumentärfilmen ”Dykarkvinnorna i Korea”, producerad av Hee-Young Ko.
NÄR: Visas till 16 september
VAR: Sjöfartsmuseet Akvariet
Chiharu Shiota – The Distance
Det är den röda tråden som är den röda tråden i sommarens stora utställning på konstmuseet. Den japanska konstnären Chiharu Shiota, som fick sitt genombrott på Venedigbiennalen 2015, är känd för sina komplexa och poetiska nätkonstruktioner i ullgarn. Här får du kliva in i spindelvävsliknande landskap av tusentals trådar och uppleva svävande båtar av tråd och metall. The Distance är Shiotas första större utställning i Sverige.
NÄR: Fram tills 30 september
VAR: Göteborgs konstmuseum
Min flykt över havet
I alla tider har människor tvingats på flykt, och många har fått ta vägen över haven. I sjöfartsmuseets utställning skildras personer från hela världen som fått fly över vatten. Från finska flyktingbarn på Östersjön till den enorma mängd människor som fått ta vägen över Medelhavet i nutid.
NÄR: Fram tills 16 september
VAR: Sjöfartsmuseet
Aswat - syriska röster
Personliga röster om att fly från sitt land. Om förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien.
Så ser Världskulturmuseets utställningen Aswat – syriska röster ut.
NÄR: Fram till december 2018
VAR: Världskulturmuseet