TV4-profilen och en av Sveriges största kokboksförfattare, Jennie Walldén, är tillbaka med sin femte kokbok, som kretsar kring en av hennes stora passioner – nudlar. I den får vi lära oss allt vi inte visste om nudlar samt stifta bekantskap med en uppsjö av både varma och kalla nudelrätter.
– Jag älskar nudlar och har förstått att väldigt många svenskar också gör det, men de vet inte hur man gör. Därför behövdes den här boken, säger hon.
Jennie Walldén kom ut med sin första kokbok år 2013 efter att hon vunnit Sveriges mästerkock i TV4. Nu kommer hennes femte. Genom sin publika roll som tv-kock, restaurangägare och Instagram-profil med hundratusentals följare har hon förstått att inte bara hon har en passion för nudlar, utan även svenska folket, samt att det finns en nyfikenhet och ett sug efter att lära sig mer.
– För mig är nudlar något härligt och gott som är enkelt att laga. Många som jag möter genom mitt arbete säger att de också tycker om nudlar, men att de inte vet hur de ska tillaga dem. Därför är min mission med den här boken att få svenskar att älska och ta till sig nudlar lika mycket som pasta, som ju är väldigt likt egentligen, säger Jennie Walldén.
Hon är född i Sydkorea där hon levde de sex första åren av sitt liv. Ett liv där nudlar var en lika naturlig del av vardagen som potatis är i Sverige.
– Nudlarna var en naturlig och integrerad del av livet. Min mormor brukade göra egna, från grunden. Hon knådade, kavlade, skar och la dem i soppa. Det förekom både det och snabbnudlar, och allt däremellan. Ibland var vi barn busiga och la kryddan på snabbnudlarna och åt dem som chips, men det fick vi inte, så då blev de vuxna arga på oss, säger Jennie Walldén.
60 recept
Boken ”Nudlar” är en handbok om nudlar med hennes 60 bästa recept. Många av recepten är vegetariska och 90 procent av de resterande kan med en enkel handvändning göras vegetariska. Jennie Walldén säger att hon har velat skapa en inkluderande kokbok, med recept som är enkla att laga och där råvarorna kan hittas i vanliga matbutiker, medan smaksättarna kommer från det asiatiska basskafferiet.
– I stora delar av Asien är nudlar väldigt utbrett och något många äter varje dag. Därför finns en otrolig variationsrikedom på smaker och råvaror. Det har jag velat visa fram i den här boken, säger hon.
Jörgen Lund
Tre recept från kokboken ”Nudlar”
Chili oil-noodles
Snabba nudlar utan snabbnudlar! På otroligt kort tid får man till en härlig måltid full av smaker. Liknande rätter är väldigt populära på sociala medier – inte konstigt för det ser fint ut, det låter fräsigt när oljan hälls på kryddorna och det smakar underbart.
Gör så här:
1. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av.
2. Häll soja, vinäger och sesamolja i en stor portionsskål. Lägg nudlarna i skålen. Toppa med skivad salladslök, riven vitlök och gochugaru.
3. Hetta upp rapsoljan i en kastrull tills den blir så varm att den precis börjar ryka. Häll försiktigt oljan över vitlöken och chilin i nudelskålen.
4. Lägg på spenaten och strö över sesamfrön. Rör om i skålen och njut direkt!
Till 2 portioner:
200 g vetenudlar
4 msk japansk soja
1 msk ljus risvinäger
2 tsk sesamolja
1 salladslök, fint skivad
1 vitlöksklyfta, riven
2–4 tsk gochugaru
4 msk rapsolja
1 näve babyspenat
Topping:
2 tsk sesamfrön
Tips!
Byt ut spenaten mot annat grönt du gillar eller har hemma, exempelvis tunt strimlad grönkål, böngroddar eller tunt strimlad spetskål. Rätten funkar även bra att äta rumstempererad, och är också god som en del av en större måltid, till exempel på en buffé.
Heta vitlöksräkor med risnudlar
Till 2 portioner:
200 g risnudlar
3 salladslökar, strimlade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, strimlad på längden
200 g råa miljömärkta räkor (kejsarhatt eller ostronskivling för vego)
2 limefrukter, varav 1 i klyftor och 1 pressad juice
1 msk flytande honung
3 msk fisksås (1 msk grönsaksfond + 2 msk japansk soja för vego)
1 tsk chiliflakes
1 knippe koriander, grovt hackad
ev. salt
neutral rapsolja att steka i.
Dessa nudlar kommer med en fläkt av Sydostasien. Chili och vitlök sätter sting på både räkor och nudlar, och smakerna binds samman av den friska, syrliga limen och lite honung.
Gör så här:
1. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj i iskallt vatten och låt rinna av.
2. Hetta upp en wok eller stor stekpanna tills den ryker. Häll i generöst med olja och stek salladslök, vitlök och chili i 1 minut. Lägg i räkorna och låt steka i 2 minuter tills de blivit rosa.
3. Tillsätt limejuice, honung, fisksås, chiliflakes samt det mesta av koriandern och vänd runt. Lägg i nudlarna och låt steka i 1 minut under omrörning. Smaka av och tillsätt salt om det behövs. Strö över resterande koriander och servera genast med extra limeklyftor vid sidan av.
Tips!
Dessa nudlar är också goda med kyckling. Använd då kycklinglårfilé skuren i munsbitar och stek i 5 minuter innan du tillsätter sås och nudlar.
Ponzunudlar med laxsashimi och chilimajonnäs
Till 4 portioner:
400 g somen- eller andra tunna nudlar
400 g färsk lax av sashimikvalitet (salmalax eller fröyalax)
Ponzu är en japansk sås baserad på soja och någon form av citrus. I originalet har man även dashi som ger en smak av hav, men jag gör ofta ponzu utan eftersom det blir fräschare och går snabbare. Ponzu är gott till mycket, men extra gott till sashimi med kalla nudlar.
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till ponzudressingen. Låt stå.
2. Hyvla kålrabbi och gurka i lövtunna skivor, gärna på mandolin eller med osthyvel
3. Blanda majonnäs med sriracha i en skål. Ställ åt sidan.
4. Skär laxen i cirka 3 mm tunna skivor.
5. Koka nudlarna enlig anvisningarna på förpackningen. Skölj i iskallt vatten tills nudlarna är helt kalla. Låt rinna av.
6. Lägg upp nudlar, kålrabbi och gurka på fyra tallrikar. Klicka ut chilimajonnäsen och fördela laxen på tallrikarna. Ringla över ponzudressingen och toppa med shichimi togarashi och gräslök. Servera!
Tips!
Gör gärna dubbel sats ponzu och använd det som blir över till dumplings, till stekta grönsaker eller som marinad till kyckling. Också gott som salladsdressing.