Det är Soppkök Malmö som är arrangör för Juniklappen. Men den mat som kommer att serveras i Folkets park den 24 juni är inte någon vanlig soppa. Kocken Titti Qvarnström från Bloom in the park, som fått stjärnor i Michelinguiden, är en av dem som kommer att stå vid grytorna under eftermiddagen. Restaurangerna Occo, Kagami och Crowne Plaze Copenhagen Towers bidrar också med mat. Maten, som kommer att bestå av plockmat av olika sorter, är gratis för alla.
– Tanken är att skapa en mötesplats där vi bryter de gränser som vanligtvis kan uppstå mellan hemlösa och andra. Men om det ser ut som om maten börjar ta slut så är det självklart de hemlösa som ska få i första hand, säger Douha Kermani, från Soppkök Malmö och initiativtagare till Juniklappen.
Hemlöshet alla tider på året
I parken kommer det att finnas möjlighet att bli klippt och stylad av frisörer från Headon. Andra programpunkter är musikunderhållning, kanske dans, samt workshops, föredrag och en paneldebatt.
Under dagen blir det också utdelning av juniklappar där presenterna består av solkräm, underkläder och lite annat smått och gott som de hemlösa kan behöva under sommaren.
Ett syfte med evenemanget är att belysa att hemlöshet är ett problem som existerar under alla tider på året.
– Vi som arbetar med de här frågorna kan se att givmildheten är störst från oktober till och med december. Sedan dalar empatin och viljan att göra något. Det vill vi förändra och vill också uppmärksamma politikerna på att hemlöshet är ett problem som måste åtgärdas, säger Douha Kermani.
Mot diskriminering
Bakom en utställning som visas vid firandet av Juniklappen står Kort om samhället. Föreningen bildades tidigare i år och består i dag av ett 30-tal medlemmar i åldern 17 till 21 år. Tanken med namnet Kort om samhället är att man i föreningens regi ska kunna driva olika typer av projekt. Syftet med föreningen är att arbeta mot diskriminering av alla slag.
– Man kan säga att föreningen har vuxit fram ur en vänkrets där det är många som tycker att det är roligt att engagera sig i olika projekt, säger Marielle Sterner.
Marielle Sterner och Alice Berner sitter båda med i föreningens styrelse. De är dessutom initiativtagare till att tidningen Dik Manusch, som har startats till stöd för EU-migranter, ska säljas på några platser i Skåne under sommaren.
Begränsad tidningsförsäljning
Tidningen kommer att säljas av EU-migranter i Lund, Höör och Karlshamn i sommar. Men efter samtal med dem som sköter distributionen av tidningen Faktum blir det sedan en begränsning av försäljningsområdet, så att Dik Manusch bara kommer att säljas i Karlshamn från och med hösten. Men personerna bakom Kort om samhället tror själva inte att gatutidningarna riskerar att konkurrera ut varandra.
– Det är inte risk för att det blir för många gatutidningar som säljs till stöd för hemlösa. Tvärtom. Problemet är att för få människor köper dem, säger Alice Berner.
Inte bara välgörenhet
– Att vi vill få igång försäljning av Dik Manusch handlar inte bara om välgörenhet. Det är en bra tidning, med duktiga medarbetare som tar upp viktiga ämnen, säger Marielle Sterner.
Kort om samhället startar fler olika evenemang och workshops kring samhällsproblem av olika slag. I planeringsskedet finns nu bland annat workshops om psykologin bakom rasism och om varför människor har så svårt att ta till sig problemen kring klimatförändringarna. Framöver ska flera satsningar göras för att nå ut till skolbarn.