BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Hugg in allihop. Och vill ni så gå gärna längre in i lägenheten och kolla runt, ropar Johan Lindström.
Kul att ha luckan hemma hos sig
Det kommer fler människor efter en stund och man undrar hur alla ska få plats. Men sällan har uttrycket om hjärterum och stjärterum haft bättre bäring än här. Noor som är fyra och ett halvt år tycker att det är kul att ha luckan hemma hos sig och visar entusiastiskt pepparkakorna hon har bakat med sin farmor. De ska spritsas. Ett gäng vid bordet är snabbt igång med glasyrsmeten som ska ner i spritsstrutar. Stämningen är varm och det märks att alla känner varandra mer eller mindre.
Adventsschemat
Man vet vart man ska varje kväll genom att kolla på adventsschemat i husets matsal. På ett vanligt kalenderblad för december har de hyresgäster som vill skrivit upp vilket datum de arrangerar lucka och om det ska vara hemma i lägenheten eller i de gemensamma utrymmena. Man kan även arrangera ihop med en granne eller två.
Spånade vid ett möte
Idén ploppade upp när matlag A spånade vid ett möte förra hösten.
– Man blir så nyfiken på vad som finns bakom dörren hos de andra här i huset. Och så ville vi göra något ihop. Det är det här med att bjuda in till sitt hem och vara tillsammans. Alla tyckte genast att en gemensam adventskalender lät kul. Vi tänkte att det kunde vara coolt om det var en adventslucka på dörren, säger Anna Angantyr och Hilda Kraft, två av initiativtagarna.
De första luckorna i år bestod av vernissage, workshop med tanzanisk dans och trummor, multikulturell fika och som i dag mys och pyssel. Man får göra precis vad man vill och på vilken ambitionsnivå som helst, baka en kaka eller ordna eldshow. Förra året var det till exempel sång från balkongen, högläsning ur Mumintrollen och några av husets barn arrangerade kemiexperiment.
– Det låter mycket men är egentligen väldigt lite att organisera. Vi bara mejlade ut idén på vår Facebookgrupp förra året "Ni som vill vara med...". Folk tyckte det lät kul, vi satte upp en kalender och så skrev man bara upp sig. I år gjorde vi likadant, säger Anna Angantyr och Hilda Kraft.
Gemensam middag
De serverar dagens middag innan lucköppningen, en festgryta från Moçambique. I kollektivet äter man middag gemensamt tre dagar i veckan och matlagningen cirkulerar mellan olika matlag. I den stora ljusa lokalen finns ett välutrustat storkök, mängder av bord och sittplatser, ett piano och en vägg full av tavlor från första lucköppningen, vernissagen. Konstverken på väggen har skapats av de i huset som hade lust till det. Det är bara en av många gemensamma aktiviteter.
Hjälps åt om någon behöver stöd
Till Sofielunds kollektivhus flyttar de som söker vardagens gemenskap och som vill träffas och göra saker tillsammans. Man umgås på gården, vid middagen, på filmklubben, på syjuntan eller passar varandras barn och hjälps åt om någon behöver extra stöd. Och så gör man en adventskalender tillsammans för att få en anledning att ha kul, besöka varandras hem och knyta grannbanden ännu lite tajtare.