– Vi försöker anpassa vår mat så att så många som möjligt kan äta här. Ett exempel kan vara att tillaga Janssons frestelse utan ströbröd och även göra en extra utan laktos. Även efterfrågan på vegetariska rätter är vanlig och eftersom julmat traditionellt baseras mycket på kött har vi försökt möta de önskningarna med flera varma vegetariska alternativ och mer sallader på kalla bordet.
Specialkost efter livsstil
Andreas Askling märker att förfrågan efter specialkost ökar för varje år. Den senaste trenden är att be om specialkost efter livsstil och inte enbart efter allergier. Till exempel efterfrågas LCHF-kost ofta nu för tiden.
– Ju mer information vi får av gästerna innan de kommer, desto lättare är det för oss att göra dem nöjda. Vi försöker att tänka åt gästen men behöver ibland lite hjälp på traven.
– Är du allergisk mot väldigt många saker kan det vara bra att komma med egna förslag och önskemål på vad du kan äta, tipsar Andreas Askling.
Svenska råvaror
I Andreas Asklings kök försöker de i möjligaste mån använda svenska och närproducerade råvaror, men eftersom det handlar om så stora volymer kan det vara svårt att få tag på. Varje säsong tillagas 2,2 ton sill och 1,8 ton julskinka och det är svårt att hitta så stora mängder av ekologiska produkter även om det såklart är önskvärt.
Läs vidare på nästa sida: Restauranger med fokus på specialkost på Julbordet
Restauranger med fokus på specialkost på Julbordet
Glutenfritt
Fåfängan vid Danvikstull (Klockstapelbacken 3) serverar ett helt glutenfritt julbord med alla klassiker men där exempelvis skinkan och köttbullarna är gjorda på glutenfritt ströbröd. Här finns även ett eko-tänk i menyn och en önskan att i framtiden fokusera ännu mer på ekologiska råvaror.
Vegetariskt
Hermans på Södermalm (Fjällgatan 23 B) är en välkänd restaurang för alla vegetarianer och som i december dukar upp sitt mycket populära julbord helt utan kött. På bufféerna trängs Janssons vegofrestelse, finskt saffransris, morotslåda, vintergryta med sojakött, torkade frukter och diverse sallader.
Vegan
Kokyo i Vasastan (Sveavägen 105) erbjuder ett veganskt julbord med smaker från både det kinesiska och japanska köket. Samtliga rätter är helt fria från animaliska produkter och stort fokus ligger på tofu och dumplings.
Raw food
Raw food är mat som inte har upphettats till mer än 47 grader för att behålla alla näringsämnen. -Matapoteket i SoFo (Bondegatan 6) ordnar catering av ekologisk raw food med juliga smaker. Exempel på utbudet är ”senapssill” på aubergine, paté, rödbets-sallad och Ris á la Malta på bovete.
Paleo
Paleo beskrivs som naturlig mat med hela och rena ekoråvaror. De som följer dieten undviker processad mat, spannmål, mejeriprodukter, socker och vegetabiliska oljor. Istället fokuseras på rotfrukter, kött, fisk, skaldjur, grönsaker, frukt, nötter och frön. PriMaten i Uppsala (Science Park) är Sveriges enda renodlade paleo-restaurang och erbjuder julbordscatering med bland annat ekologisk julskinka, sockerfri inlagd sill och viltfångade färska fiskar.
LCHF
Att hitta restauranger med uttalad inriktning mot LCHF (Low Carb High Fat) är svårt. Däremot är det lätt att själv välja ut de kolhydratfattiga godbitarna på ett julbord. Jill Wallentin (www.jillsmat.se), licenserad kost- och näringsrådgivare, berättar vad du som äter LCHF kan äta från julbordet och vad du bör undvika:
Bufféer är generellt det absolut bästa valet om man äter enligt LCHF. Även om julborden är fyllda med kolhydratstinna rätter som Janssons frestelse och Ris á la Malta så finns det alltid någonting för den som vill äta low carb även på julen. Fyll tallriken med rökt lax, ägghalvor med majonnäs, julskinka och köttbullar. Tyvärr brukar det vara sämre med grönsaksutbudet på julbordet så man får oftast gå loss på garnityren samt hoppas på att det finns någon form av stuvad kål. Inlagd sill innehåller visserligen socker men nyttigheterna i sillen överväger så jag tycker gott att man kan äta av den ändå. Till efterrätt kan man frossa i goda ostar men skippa marmeladen. Det viktigaste är att njuta av det som du har på tallriken och ditt sällskap runt bordet istället för att fokusera på det som du inte bör äta.