Helvegetariska produkter och maträtter har revolutionerat julmaten för många.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
ETC Västerås har tittat närmare på hur man kan få en bra helvegetarisk julmatsupplevelse i stan. Steg nummer ett kan vara att helt enkelt tillaga maten själv. Men då kanske man behöver lite hjälp?
Likna det traditionella
Västeråsaren Rebecca Nygren är cirkelledare för matlagningskurser på ABF, och i december är det lägligt nog julbordstema på dessa.
– Tanken är att försöka få maten att bli så lik det traditionella som möjligt så att folk inte tycker att det känns för läskigt och nytt. Man kan göra egen Janssons frestelse, sill som egentligen är aubergine och så kan man göra en skinka av seitan, alltså vetegluten, säger hon.
Förra året gjorde hon ”skinkan” för första gången.
– Då skulle min mammas man och hans son komma. De äter kött och då tänkte jag att allting skulle vara så köttlikt som möjligt så att de har något att äta. Då glömde jag bort allt det gröna och det blev väldigt mycket köttsubstitut. Det gick dock hem hos alla. Det var läskigt likt kött. Jag visste ju att jag själv hade tillagat maten – annars hade jag varit lite orolig, säger hon.
Hon har noterat att när maträtterna avviker för mycket från det traditionella så blir de inte lika populära kring julbordet.
– Då märks det att de kanske inte vill prova och då tar de något annat. När det är väldigt likt det traditionella så brukar folk tycka att det blir mycket mer spännande. Rawrätter är alltid roligt för att folk ofta är inne på nyttigheter, säger Rebecca Nygren.
Tidskrävande – men gott
Hon konstaterar att seitan-skinkans likhet med riktig skinka skulle kunna rädda många grisliv.
– När man kan äta något som är så likt i konsistens och smak som kött så behöver man ju faktiskt inte äta något som innebär död och lidande, säger hon.
Den är ganska tidskrävande att tillaga, men tillvägagångssättet är enkelt.
– Det är egentligen bara rent vetegluten och så har man en god buljong och sedan blandas detta till en deg. Sedan går in den i ugnen och så häller man över spad. Det finns varianter som tar kortare tid. Men de som tar längre tid blir godare och saftigare, säger hon.
Seitan, eller vetegluten, hittar man enkelt på nätet. Det går även att hitta i vissa hälsokostbutiker.
Auberginesillen brukar Rebecca Nygren göra med tofu eftersom den är så lik sill, och hon har aldrig tyckt om den traditionella smaken.
– Tofu blir lite åt sillhållet, med tuggmotstånd. Jag brukar göra en skärgårdssill och senapssill. I stället för ägg äter vi avokado och äggfri majonnäs. Vegobullar och vegokorv är ett måste. Grönsallad med grönkål. Surkål. Brysselkål. Rödbetssallad, säger hon.
”Roligare att experimentera med mat”
Hon tycker att helgdagar kan vara jobbiga för att det är sådan hysteri kring konsumtion av kött.
– Men min släkt är ganska liten så jag tvingas inte gå på släktträffar där det är uppdukat med djur på bordet. Den släkten jag har kommer till mig, så då får jag chansen att välja.
Hon har varit vegetarian i 19 år och vegan i två år. När hon blev vegan fick matlagningsintresset en ny växel.
– Det har också blivit roligare att experimentera med mat. Speciellt när man hittar produkter som är så himla lika de traditionella. Man vill visa världen att det finns produkter som är fantastiska, säger hon.
Populär sill
På ABF:s hemsida kan man söka på veganskt julbord, och där kan man hitta hennes kurser.
Om man vill göra det lätt för sig så kan man besöka Lovisagården (10/12) där det anordnas en julbuffé, eller Veggokökets sittningar vid Slakteriet.
– Vi gör ju ”köttbullar” på sojafärs och har vår egen ”julskinka” som är gjord på sojabönor och vetegluten. Vi har även de klassiska grönsakerna vid julbordet, säger Kim Di Paolo på Veggoköket.
Kim Di Paolo konstaterar att det viktigaste vid julbordet för honom är rätter som Janssons frestelse, sojabullar och just den populära auberginesillen.
– Sillen är slagkraftig. De tre rätterna blir folk nyfikna på. Det visar att även de som äter helvegetariskt kan det här med julbord, säger han.