December är inte alltid en tid av frid, pysslande och spänd förväntan. När julen nalkas verkar retligheten vara på maxnivå och minsta lilla förändring i tillvaron orsakar ett kollektivt psykbryt. Dagens ETC listar julilskorna vi minns.
Förra året lade många unga tjejer alla sina sparpengar på att köpa en julkalender med smink för 1 795 kronor från Bianca Ingrossos märke Caia Cosmetics. Men redan under hösten verkade de ha tjuvöppnat luckorna, för då kom den massiva kritiken – alla produkter var i resestorlek och en lucka innehöll bara en rabattkupong på 20 procent vid nästa Caia-köp. Adventskalendern ansågs inte vara värd pengarna och anmälningarna till Konsumentverket rasslade in. Bianca Ingrosso fick be om ursäkt: ”Det var längesedan jag var så här ledsen”, sa hon på Instagram. Hatet mot influencern blev så upptrissat att det blev ett avsnitt i P3 Dokumentär.
Trillingnöten som försvann
De var svenskarnas favorittrillingar och hade legat indränkta i choklad varje år sedan 1939. Aladdinasken är nästan ett lika bekant inslag i julfirandet som granen och köttbullarna. Hösten 2014 valde Marabou att sabba stämningen för alla som älskar att njuta av nötter och choklad i kombination. Den omtyckta trillingnöten togs bort och saknaden var enorm. Facebook-gruppen ”Rädda trillingnöten” bildades och Aftonbladets reporter frågade ”Varför i hela julfridens namn gör ni på detta viset?” I år är det nyheten apelsinkanel som ersätter limepralinen. Som hittills försvunnit helt obemärkt.
Julmusten blev Vintermust
När läskedrycksmärket Apotekarnes lanserade drycken Vintermust hösten 2019 skummade julilskan bland traditionella svenskar. Sociala medier svämmade över av inlägg om att ”får vi inte ens säga jul längre” och ”vägra vintermusten!”. Läskedrycksföretaget fick gå ut och lugna befolkningen och bedyra att den vanliga musten kommer att finnas kvar: ”Julmust är julmust och så kommer det att förbli. Vintermust är inte samma som julmust”, lovade informationschefen på Carlsberg.
Erik och Lotta – förälskade och förinspelade
Det stormas ofta kring valet av julvärd i SVT. Personen som sitter där och tänder ljuset verkar alltid skava lite. Det var lugnare när det var Arne Weise hela tiden. 2017 var det för första gången en duo, Lotta Lundgren och Erik Haag, som fick lotsa tittarna genom julaftonens tv-tablå och kritiken gick igång direkt. Parets kärlek stack i ögonen på många som menade att det kunde få ensamma att må dåligt. Dessutom var programmet förinspelat, vilket fick självaste Mr Jul att rasa:
”Fy fan! Det är så jävla viktigt att man sitter där, så som jag gjorde i trettio års tid. Man kan inte sitta hemma och njuta av sig själv”, sa Arne Weise till Nöjesbladet.
Årets julvärd Babben Larsson betonar att hon kommer vara på plats.
”Jag kommer att vara här på julafton”, säger hon till DN.
Flytten av Kalle Anka
Tänk att sätta på teven superpepp på Musses husvagnssemester och Ferdinand under korkeken. Men i stället för att höra Benjamin syrsas inbjudande röst så måste du genomlida ytterligare FEM minuter med julvärden. Förra året beslutade sig SVT för att flytta fram de tecknade programmen fem minuter för att fler skulle få se julvärden Tareq Taylors ljuständning. Men man ruckar inte på en tradition som funnits sedan 1960 ostraffad och julilskan var ett faktum. Även i år börjar Kalle Ankas jul sändas klockan 15.05. Så ställ klockan om du absolut inte vill se Babben tända ljuset.
SVT:s julkalender uppmanade till ockultism
2012 var julkalendern ”Mysteriet på Greveholm: Grevens återkomst”. En scen där barnen i tv-serien leker ”Anden i glaset” fick tittare att anmäla programmet till Granskningsnämnden. De ansåg att barnen sökte ”kontakt med onda andar” och att programmet därmed hade inslag av ockultism och spiritism. ”Att ha kontakt med andar på andra sidan är inget barn ska lära sig”, stod det i en av anmälningarna. En kyrkoherde i Nyköping gick så långt att han kallade SVT för ”medhjälpare åt djävulen”. ”Den onde verkar än i dag i världen och använder sig av alla medel för att komma åt eventuella offer. Att just de som sköter public service vill vara den ondes hantlangare är deras sak och deras ansvar”, sa Zbigniew Golebiewski till SVT Nyheter.
Julen börjar firas för tidigt
Varje år verkar julpyntet och julmaten i butikerna dyka upp allt tidigare. Åtminstone om vi får tro våra julkritiker. I oktober 2018 reagerade tv-profilen Edward Blom på att det redan fanns julgotter: ”Jag gick omkring i en affär härom dagen och det var julskum, julmust och lussekatter överallt. Laddningen förstörs om man använt alla symboler vi har för att skapa julstämning redan i oktober.”, sa han till Nöjesbladet. 2021 rasade han igen mot det tidiga julfirandet. Nu som en reaktion mot julentusiasten Gustav Reinfeldt som berättade att han börjar fira högtiden redan i oktober. ”Det är infantilt, det är som att alla är små barn som inte kan vänta tills det är dags”, sa Edward Blom när han drabbade samman med Gustav Reinfeldt i SVT:s ”Mötet”.