Blott tio månader lång blev Håkan Juholts ordföranderesa innan han avgick och ersattes av Stefan Löfven. Daniel Suhonens bok om maktspelet kring avgången har bara varit ute några dagar, men redan fått stor uppmärksamhet. I skrivande stund har de inblandade bara kortfattat kommenterat uppgifterna om hemliga möten och propagandaspridning som förs fram i boken. Nu ska alltså Uppsala stadsteater översätta boken till scenspråk. För manus står Stina Oscarson och Dennis Sandin regisserar vad som ska bli ”en föreställning i klassisk thrillerstil – ett drömspel och en moralkaka med rätt dålig eftersmak”, enligt teaterns hemsida.
– Vårt stora fokus är att göra nyskrivna pjäser om Sverige. Det som händer i verkligheten är för viktigt för att bara lämnas till journalister. Vi hoppas att våra föreställningar kan leda till intressanta samtal om exempelvis vad som är sanning och vad som är lögn, säger Linus Tunström, teaterchef på Uppsala Stadsteater.
”Ett självständigt konstverk”
Premiären i april blir nästan exakt ett år efter att ”Fallet Kapten Klänning” började spelas, också den om en man i maktposition och en skandal som skakade Sverige. Bara några dagar efter premiären gick manusförfattaren Christina Gottfridsson till angrepp mot det hon menade var ändringar i hennes manus, och kallade pjäsen ett ”kvasikonstnärligt töcken”.
– Vi hade inte gjort några ändringar, vilket hon också sedan medgav. Däremot tyckte hon illa om regin, säger Linus Tunström.
De uppskattande recensionerna om pjäsen blandades med ett ifrågasättande av hur man skildrar en historia där så många lidit, utan att göra underhållning av andras trauman.
Även i fallet Håkan Juholt handlar det om verkliga människor och händelser i närtid.
– Men det vi gör är ett självständigt konstverk. Materialet har karaktären av en spionhistoria, tanken är att få till den svindlande spänningen i en bra samhällsthriller. Känslan av att det alltid finns ännu ett dubbelspel, en intrig till, säger Linus Tunström.
Utger sig för att vara sanning
Frågan är hur pjäsen ska förhålla sig till sanningshalten i Suhonens bok. I ”Fallet Kapten Klänning”, trots tvister om det konstnärliga kvalitén, fanns ett avslutat rättsfall, en dom och många sidor offentlig dokumentation att luta sig mot. I fallet med Håkan Juholts uppgång och fall står en offentlig utsago mot Suhonens version, understödd av mötesprotokoll.
Hur tänker ni kring att boken skildrar ett perspektiv som kanske inte de inblandade håller med om?
– Författaren skildrar vad han menar är sanning, och att de inblandade politikerna väljer att inte kommentera det kan bero på olika saker. Vi gör en teaterföreställning och ingen dokumentär, dessutom kommer det nog ha hunnit hända en hel del i debatten innan vi har premiär, säger Linus Tunström.