– Jag är ju själv uppvuxen med att ha fått lära mig kungalängden, men inte så mycket mer. Min bild av kvinnorna var i stort sett att de inte hade så mycket makt. Men det stämmer ju inte alls. Där finns gott om kvinnor som drev företag och var entreprenörer på olika sätt. En del av dem klantade sig också, som att de av misstag brände ner en hel stad. Men misstag av olika slag är ju sådant som händer alla människor, säger hon.
Brände ihjäl friare
Boken startar på 900-talet med berättelsen om Sigrid Storråda, som dessutom är en av Josefin Johanssons många favoriter. Sigrid skiljer sig från kung Erik Segersäll, men behåller makten över Västergötland. Hennes makt lockar många friare. Sigrid Storråda, som är måttligt intresserad av uppvaktningen, löser problemet med att locka några av dem till en fest i ett hus. När gästerna är på plats så låter hon låsa huset och tänder sedan eld på det. De som försöker fly därifrån huggs ihjäl.
– Hon löste problemet på det sätt hon såg som möjligt, säger Josefin Johansson.
Uppslaget till boken ”Drottningsylt” startade egentligen som ett teaterprojekt med samma namn.
– Jag utgår gärna från fakta och jag tycker om att klä ut mig. Och vilka klär sig roligast av allt? Jo, det är ju drottningarna. När jag ville göra en teaterföreställning så var det dessa två saker som fick mig att tänka att jag skulle göra en föreställning om drottnings Kristina, säger hon.
Bortglömda drottningar
Efter lite research skrinlades den planen då hon insåg att många redan hade återberättat just drottning Kristinas historia på olika sätt. Spåret ledde i stället vidare till en uppsjö av andra kvinnliga regenter som funnits, men som ofta fallit helt eller delvis i glömska.
Problemet här var att ens få fram något material alls kring de gamla drottningarna.
– Bakåt i tiden var de dåliga på att skriva ner det som hände, och det gällde framför allt det som kvinnorna hade ägnat sig åt. Kanske sågs det som mindre intressant, säger Josefin Johansson.
Utifrån de böcker och texter som finns, och genom att intervjua historiker och forskare som är verksamma inom området, har hon skrapat fram detaljer kring en hel lång rad kvinnliga regenter från 900-talet och fram till Silvia Bernadotte idag.
Föreställningen ”Drottningsylt” sattes upp 2016 och var tänkt som ett projekt som skulle spelas i omkring ett halvår. Men suget från publiken var starkt. Josefin Johansson och hennes kollega på scen, Robert Noack, spelar den fortfarande. Just nu har de ett kortare uppehåll men i november åker de ut på turné igen. En ny omgång föreställningar väntar sedan i vår.
Barnbok
Att materialet som föreställningen bygger på också kunde bli till en bok var något Josefin Johansson tänkt på tidigare. Att det verkligen blev av hänger samman med att någon från förlaget Mondial såg föreställningen, och kontaktade Josefin Johansson. Föreställningen riktar sig till vuxna, medan boken är tänkt för yngre. I ”Drottningsylt” berättas historierna om de kvinnliga regenterna, i korta texter och med mycket humor. Till det kommer bilder som gjorts av Jonna Björnstjerna.
Att berätta en del av svensk historia med humorn som bärkraft är något som Josefin Johansson tror på.
– Det finns mycket fakta i det som kan vara svår att ta till sig. Inte minst då vikingatidens namn är väldigt svåra att lära sig, säger hon.
Ett visst källkritiskt skydd är också inbyggt, då Josefin Johansson redovisar hur bräcklig faktabakgrunden ibland är.
– Det finns en del drottningar där vi inte vet säkert om det är en eller fler, eftersom namnen blandas ihop. En del vet inte heller säkert om de har funnits på riktigt, eller om de är rena sagodrottningar. Men jag har valt att ta med dem också, eftersom det är tråkigare att råka glömma någon än att få med någon för mycket, säger hon.