I Holland finns ingen skogsindustri som i Sverige utan en skogsingenjör arbetar med att bevara gammal skog. Rudi gjorde praktik i Sverige på Domänverket under sin utbildning och blev väldigt förtjust i landet. Vi åkte hit och cyklade på Gotland och campade.
Flyttade hit 2007
Det ena gav det andra och 2007 bestämde de sig för att flytta till Hjulsjö. Med sig tog de tre barn och fyra hästar. Barnen är utflugna men hästarna går kvar och betar på ägorna tillsammans med fåren och de två bykorna som invånare i Hjulsjö med omnejd äger gemensamt.
– Betsy och Frida är fjällkor och vi mjölkar dem morgon och kväll varje dag åt olika delägare som hämtar mjölk på olika dagar i veckan.
Förutom de vanliga lantbrukssysslorna driver Ellen Mulderij gårdsbutiken under mitten av maj till och med mitten av oktober. En av tankarna med den är att sälja hantverk från lokala hantverkare. Nu under vintertid är ett rum i butikslokalen glasateljé.
Arbetar med Tiffanyteknik
Att driva ett lantbruk innebär arbete sju dagar i veckan men jag avsätter tid för att kunna arbeta med glas i så kallad Tiffanyteknik.
Det var en glasmästare i Holland som lärde henne tekniken. Den innebär att skära, slipa och löda ihop glasbitar i skimrande färger till bland annat lyktor, lampskärmar och fönsterdekorationer.
– Jag har tagit med mig färgat glas från Holland. Tiffanyteknik är lite grann som att lägga ett pussel.
De olikfärgade glasbitarna slipas för att passa ihop och bilda mönster. Runt varje slipad glasskärvas kanter lindas kopparfolie så att kanten går att tennlöda ihop med annat glas.
– Det går inte att löda glas mot glas. Kopparen måste till för att tennet ska fästa.
Glasbitar i mönster
Ellen Mulderij visar en fönsterbåge hon hittade i ladugården och som hon ska fylla med färgade glasbitar i Tiffanyteknik. En ritning av den sexrutiga fönsterbågen ligger på ett arbetsbord och Ellen lägger dit olika glasbitar i mönster för att se hur de passar ihop innan hon börjar slipa och löda ihop dem.
– Jag insåg direkt att fönsterbågen kan bli ett jättefint fönster i mangårdsbyggnaden. Vet precis var det ska sitta.
Hon har inga planer på att flytta tillbaka till Holland. Sambon Rudi Hobbenschot arbetar på Lantmäteriet och det gör att det kommer in extra pengar till gården som de båda har lagt ner många timmar på att få i ordning.
– När vi kom hit fanns det ingenting här. Båda flyglarna liksom mangårdsbyggnaden var helt förstörda. Det enda som fungerade var rinnande kallt vatten. Men vi föll trots det för stället och nu när det är iordning säljer vi det inte. Vi blir kvar i Hjulsjö, säger Ellen Mulderij.