Johan är bokare och marknadsansvarig för Gmlstn jazz. Tillsammans med konstnärliga ledaren Eric Arellano, festivalproducenten Sigrid Bersmann och koordinatorn Koen Braak utgör han festivalledningen – en kvartett med olika ingångar och som har jobbat med varandra i olika konstellationer i flera år.
Vill hamna på jazzkartan
Mellan den 23 och 30 april går 14 olika Göteborgsklubbar, teatrar och lokala arrangörer samman under samma flagg, med en gemensam ambition: att sätta Göteborg på den internationella kartan som en plats där jazzen blommar och där det finns en stark lust att utforska vad genren kan vara.
– Det finns hos många en bara delvis sann föreställning om att jazzen är svårtillgänglig. Det är i själva verket en bred genre som rymmer väldigt mycket mer än gängse bild av den. Det handlar helt enkelt om att bryta gamla traditioner, säger Johan Calissendorff.
– Årets program innehåller bland annat huvudakten Hiatus Kaiyote, som har Grammy-nominerats i kategorin Årets r’n’b. Det tycker jag säger ganska mycket om hur brett jazzbegreppet är. Det finns dessutom många akter med inslag av modern pop.
Växande festival
Trots att festivalen inte är någon jätte på hemmaplan har Gmlstn Jazz relativt omgående fått ett gott rykte om sig utanför landets gränser.
– Vi har faktiskt blivit invalda i Europé Jazz Network och det är jättestort för oss. Framför allt är det en bekräftelse på att vi har stora aktörers ögon på oss och att de tycker att vi gör någonting rätt, säger Johan Calissendorff.
Nytt för i år är bland annat att man har lyckats involvera Göteborgs stadsteater i festivalen.
– Det känns jätteroligt eftersom det visar att festivalen har vuxit och det slår ganska högt att även stora aktörer vill vara med.
I fjol hade festivalen runt 1 000 besökare på tolv klubbar. I år har den utökats till 14 klubbar och 30 akter.
– Det kommer att bli mer folk i år också, det är vi tämligen säkra på. Sedan vill vi växa organiskt och vi jobbar mycket med själ så den får inte växa för mycket för snabbt heller. Vi vill hinna med att göra ett så bra jobb som möjligt.
Vilken plats vill ni ta på den svenska festivalkartan?
– Vi vill vara en självklar festival för människor som är intresserade av musik, i största allmänhet. I grund och botten är det just det det handlar om. Eftersom vi upptar så pass mycket av Göteborgs klubbverksamhet med ett genremässigt brett utbud kan man alltså säga att vi rör oss i den svåra målgruppen Alla.
När det gäller den generellt snedvridna könsrepresentationen på de svenska festivalscenerna vill Gmlstn Jazz ligga i framkant.
– Vi har en vision om att det ska vara minst 50/50 i representation mellan manliga och kvinnliga akter. Vi har inte nått dit tidigare men i år ser vi ut att landa på åtminstone 45 procent kvinnliga artister. Det är inte tillräckligt bra men vi är på god väg, säger Johan Calissendorff.
Verkar för en modernisering
Det ska nämnas att Johan, Eric, Sigrid och Koen inte är några stereotypa jazzgubbar. De är mellan 23 och 39 år gamla och deras målsättning är att verka för en modernisering av genren. Gmlstn Jazz är en person som fick en idé, som i sin tur har omfamnats av en rad andra – som alla har bidragit till resultatet.
– Trots att vi i ledningen är dedikerade människor så handlar det i slutändan om alla de enskilda klubbarna. Utan dem skulle det inte bli någon festival. Det är en festival i staden, för staden, av människor från staden, säger Johan Calissendorff.