Nyligen beslutade kommunen själv ta över verksamheten och inte göra någon ny upphandling när kontraktet med entreprenören Klättercentret löper ut den sista mars.
Kritik mot beslutet
Orsaken är att göra platsen mer jämställd och utöka verksamheten med fler aktiviteter som till exempel dans och roller derby för att locka tjejer.
Men beslutet kritiseras av både opposition och besökare.
Sjukgymnasten Ylva Cedervall går till Aktivitetshuset minst en gång i veckan och menar att Klättercentret borde få fortsätta verksamheten och att andra aktiviteter ska läggas ut på upphandling.
– Många tycker det är jättetråkigt att de försvinner. Hit kommer personer i alla åldrar – äldre, ungdomar, barnfamiljer med småbarn, nybörjare, skickliga utövare, män och kvinnor. Alla kan vara där på lika villkor och ha kul tillsammans. Det går inte att behålla samma kvalitet och standard om man inte har kvar den kompetenta personalen, säger hon och tillägger:
– Det är förskräckligt att sätta en könsetikett på en aktivitet eller sport, man uppnår ingen jämställdhet genom det. Visst är det bra med fler aktiviteter men att lägga ned något som är uppskattat är svårt att förstå.
Enligt Rickard Malmström (MP) ordförande i idrotts- och fritidsnämnen har Klättercentret inte uppnått jämställdhetsmålet, vilket är orsaken till förändringarna.
– Tanken var att vi skulle skapa en jämställd verksamhet för unga killar och tjejer som vill ha en aktiv fritid. Men mer än hälften av besökarna är över 21 och bara runt en fjärdedel är tjejer. Vi ser att vi har missat den målgrupp som är viktigast och då måste vi göra en förändring och bredda verksamheten. Det här var ett jämställdhetsprojekt från början, säger han.
– De flesta fritidsaktiviteter har tyvärr en kill- eller tjejstämpel och när man skapar sådana här hus blir det ofta saker som är ”killigt” som tas till vara och tjejer känner sig inte välkomna.
Han menar att det var expertbedömningar som gjorde att kommunen valde att själv ta över verksamheten.
– När vi pratar med våra experter om att Aktivitetshuset ska vara jämställt både kvalitativt och kvantitativt får vi till svar att vi inte är tillräckligt vassa för att göra ett upphandlingsunderlag som når de målen. Därför är det bättre att starta upp det i egen regi till och börja med, säger han.
”Ett vansinnigt beslut”
Kommunen har hittills betalat hyran på 5 miljoner för lokalerna, men snart kommer man att tvingas flytta eftersom fastighetsägaren vill göra om dem till bostäder.
Tanken är att verksamheten ska drivas vidare i nya lokaler. Beslutet kritiseras även av oppositionen för att vara dåligt underbyggt.
– Det här är ett fullständigt vansinnigt beslut, det blir varken jämställt eller bättre. Framför allt är det ett undermåligt skött ärende. Det vi ska ta bort är dålig verksamhet som inte fungerar, men den här fungerar väl, säger Markus Lagerqvist (M), vice ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.
– Vad man skulle kunna göra är att förhandla upp för andra aktiviteter till exempel för dans. Men man gör inte en upphandling, inte ens en utredning.