– Jag tänkte hur svårt kan det vara egentligen. Det fick mig att börja samla på kvinnor, säger hon.
Grävde på internet
Det blev en del sökningar på nätet. Ett upprop på facebook och inköp av böcker som handlade om kvinnohistoria. Ju mer Charlotte Lundqvist grävde desto fler kvinnor fann hon.
Hennes grävande gav henne både bra och dåliga upplevelser.
– Jag hittade många häftiga -historier om kvinnor som hade gjort olika saker. Men det var också jobbigt att inse hur många kvinnor det finns som borde ha fått mer uppmärksamhet. Inte sällan är det kvinnor som har upptäckt saker där män sedan har tagit åt sig äran.
Grävandet gav Charlotte Lundqvist kunskaper om både stort och smått.
– Det finns mycket att upptäcka, som att en kvinna grundade ett av Marockos universitet. De tvistar om i fall det var landets första eller andra universitet. Det var en cool kvinna att läsa om, säger hon.
”Roligt sätt att berätta”
Charlotte Lundqvist har en familj med barn i varierande åldrar och det spelas därför en del sällskapsspel av olika slag. Det egna spelandet fick henne därför att börja fundera över hur man skulle kunna få ut den kunskap hon hade fått fram genom en typ av spel.
– Jag tänkte att det var ett roligt sätt att berätta om det. Frågespel är bra för att det är många som gillar det och det fungerar på olika åldrar, säger hon.
Resultatet blev ett frågespel i kortform. Hon använde de kategorier som är vanliga inom genren, med grupper för samhälle-historia, kultur och litteratur, natur och vetenskap, underhållning och sport och fritid.
– När jag började var det folk som varnade mig för att de kunde bli svårt att fylla en hel kategori med frågor om kvinnor som varit verksamma inom natur och vetenskap, men det var det inte alls. För mig var sport det svåraste området eftersom jag inte själv är intresserad av det, men också där fanns det gott om namn, säger hon.
Den svårighet hon möttes av handlade mest om att hitta fram till rätt typ av frågor.
– Det ska vara en twist av något slag. Det tog lite tid att komma fram till hur jag kunde göra det.
Testat på 11-åriga killar
Under tiden spelet har skapats så har frågorna testats på olika grupper av personer i Charlotte Lundqvists närhet.
– Nu senaste spelade jag det med en grupp 11-åriga killar. Det är kanske inte den kategori man tror att spelet ska tilltala, men det fungerade bra. De reflekterade inte ens över att alla frågorna handlade om kvinnor.
Spelet har nu kommit ut på marknaden under namnet ”Vad sa Yoko?”. För Charlotte Lundqvist har spelskapandet gett mersmak och hon har redan ett nytt projekt på gång.
Det är ett spel kring ett än så länge hemligt tema, säger hon.