Fråga: Hej! Jag har följt SVT:s serie om vestibulit. jag är själv drabbad och är därför mycket tacksam för granskningen. Jag har extremt dålig erfarenhet av bemötande från gynekologer och läkare. Hur ser du på detta utifrån ditt perspektiv? Om en kvinna söker sig till dig och vill ha sex – trots att det gör förbannat ont? Vad råder du henne till?
Svar: Det är väldigt tråkigt att du har dåliga erfarenheter från läkare och gynekologer. Det är dessvärre inte ovanligt att kvinnor med vestibulit eller annan smärta i snippan eller slidan valsat runt i vården utan att få adekvat hjälp. Många jag träffar har varit i kontakt med en lång rad personer inom vården utan att få lindring vilket lett till onödigt lidande. Jag tycker att det är viktigt att vi lyfter fram problemet med att så många kvinnor lider av smärta i snippan, slidan eller bäckenbotten. Kronisk smärta är ofta komplex att behandla och det finns ett samband mellan smärta och stress eller annan psykisk ohälsa.
Detta har dock lett till att vissa verkar tro att det ”bara sitter i huvudet”. Denna inställning kan leda till en förminskning av problemet och att kvinnor med långvarig smärta inte blir tagna på allvar. Jag vänder mig också mot bilden som ibland förmedlas att det skulle vara typiskt ”duktiga och högpresterande flickor” som får dessa besvär. Denna syn, anser jag, lägger omedvetet skulden på den drabbade.
Vi har å ena sidan ett samhälle som formar kvinnor på ett visst sätt genom normer och förväntningar, å andra sidan skuldbelägger vi kvinnor som lever upp till dessa förväntningar. Det som skiljer kvinnor med smärta från kvinnor utan smärta är just smärtan, inte nivån av duktighet.
Oavsett problem är det vanligt att sätta likhetstecken mellan sex och samlag, och att man då minskar chansen till bra sex. Det finns kvinnor som får ont av allt sex som innebär friktion mot deras kön, men många lider mest av just samlag.
En viktig del i behandlingen av kvinnor med vestibulit är att gå igenom vilken typ av sex som gör ont och lyfta fram alternativa sätt att ha sex på som inte är smärtsamma. Ibland har det blivit en ond spiral och spänningar i bäckenbotten gör att all typ av sex eller beröring gör ont, även om det egentligen inte beror på vestibuliten. Det kan då hjälpa att jobba med avspänningsmetoder.
I Malmö finns det sjukgymnaster med sexologkompetens vilket jag ser som mycket positivt i arbetet med denna typ av smärta. Jag hoppas att fler sjukgymnaster vidareutbildar sig inom sexologi.