BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
När han först kom till Sverige hade han svårt att hitta in i samhället och sökte sig då till vänner med en kriminell livsstil. Vreden han kände kom sig av att föräldrarna tvingats överge sina barn och fly landet på grund av sitt politiska engagemang.
– Jag var tio år och de lämnade mig och mina syskon när vi behövde dem som mest, berättar han.
Höll kurser i streetdance
Men han tog sig ur sitt umgänge, skaffade sig en gymnasieutbildning och fick pröva på att vara hjälplärare på Navestad fritidsgård, där han höll kurser i streetdance.
– Dansen knöt ihop ungdomarna på fritidsgården med dem som inte kom dit. Och jag fick möta de ungar som var som jag själv när jag först kom till Sverige, berättar han.
Willy Flores bestämde sig för att utbilda sig till fritidsledare, och sedan 1992 har han arbetat inom Norrköpings kommuns uppsökande verksamhet för unga, Pangea.
– Jag gillar att coacha människor som har en dröm och att hjälpa till att hitta den talang som var och en har. Om någon kommer till mig och säger ’Jag vill åka till månen’, så säger jag ’Så klart att du ska göra det.’ Jag säger aldrig nej till människors passioner.
Gruppen Back Up, där ungdomar nattvandrar på stan och stöttar andra ungdomar, startade 1999.
– Det var några tjejer och killar som då hade skapat mycket oro. Jag åkte till skolan och handplockade några av dem och sa att de skulle jobba med mig. Det var 25 ungdomar som alla var rädda för och ingen hade förtroende för, berättar Willy Flores. Han förklarade för dem hur han ville att gruppen skulle jobba, och sedan gav de sig iväg ut på stan.
– De visste ju precis var de skulle leta efter ungdomar som satt och drack. Och efter den första kvällen ville de bara fortsätta att jobba, berättar Willy Flores, som såg hur ungdomarna växte med sin uppgift.
– De inser ju att de inte kan hålla på med dumheter själva om de ska vara förebilder för andra, säger han.
Har fått efterföljare
I dag har över 200 ungdomar fått utbildning inom Back Up. Och gruppen lever vidare och fortsätter sin verksamhet, där några av ledorden är artighet, tillit, respekt och kärlek.
Men inte nog med det. Verksamheten har också fått efterföljare på andra håll.
– 2009 var vi på vidareutbildningsresa till Los Angeles. Då fanns inga liknande grupper där. Men när vi kom tillbaka 2013 hade de startat en grupp som arbetar ungefär som vi gör, berättar Willy Flores.
Andra kommuner i Sverige, som Linköping och Malmö, har också visat intresse för att starta liknande verksamheter.
Att det är en unik verksamhet märker de i Norrköping när de försöker skapa nätverk med andra kommuner.
– Vi är två personer som är anställda av kommunen. Andra som gör liknande verksamheter arbetar ideellt och måste söka finansiering. Vi kan fokusera på verksamheten, säger han.
Finns en oro
För en tid sedan blev det viss oro inom Back Up, när den högerextrema gruppen, Soldiers of Odin, också började röra sig på gatorna om kvällarna. Nu har de, åtminstone tillfälligt, dragit sig tillbaka, men det finns en oro för om och när de ska dyka upp igen.
– Om de kommer tillbaka kommer jag att vilja prata med dem, men jag är inte intresserad av att skapa något samarbete. Vi jobbar med förebyggande och relationsskapande verksamhet. De verkar bara var intresserade av att skydda.
Men Willy Flores tror att Soldiers of Odin skulle få svårt att verka i Norrköping.
– Norrköping börjar bli ett mångkulturellt samhälle på riktigt, med människor på olika positioner som har annan bakgrund än svensk. Därför tror jag inte på Soldiers of Odin. Det finns ingen plats för dem här.