Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
– Jag fick boken med hennes fängelsebrev av min sambo och jag visste inte så jättemycket om henne när jag läste den. Breven håller en hög litterär nivå och jag fastnade för hennes optimism. Hur hon, i fängelset, gläds åt små saker, som att hon räddar en fjäril, säger Josefin Ankarberg till ETC.
Rosa Luxemburg har en mängd skrifter bakom sig, varför valde du att fokusera på breven?
– Det kändes som ett för stort grepp att ta att berätta hela Rosa Luxemburgs liv och gärning under en två timmars föreställning. Teater ska ju vara en upplevelse och en händelse, inte bara en uppradning av information. Hennes politiska texter är ganska tunga och teoretiska och gör sig inte så bra som teater. I breven från fängelset får vi tag på människan.
Rosa Luxemburg fängslades för sitt krigsmotstånd, där hon bland annat uppmanade arbetare att strejka mot kriget. Hon dömdes till ett år, men kom att bli kvar i fängelse ända fram till krigsslutet då man menade att hon var ett hot mot landets säkerhet. Hon kämpade mot en socialdemokratisk ledning som svek sin grundsten om internationell solidaritet för att istället gå i nationalistisk riktning och ut i krig.
– Hon hade väldigt höga tankar om vad socialdemokratin skulle kunna vara. Att den varken skulle gå åt hållet med den maktfullkomliga partieliten, eller hand i hand med kapitalismen. Hon ville en annan väg.
Kan hon vara en medicin mot politisk depression?
– Ja, men gud ja! Det som berörde mig riktigt var att trots första världskriget, trots att hon var fängslad och långt ifrån sina vänner, som hon knappt visste om de levde, kunde hon ändå glädjas och känna optimism. Hon kämpade också för att ha den inställningen. För mig blir det som en euforisk känsla i hennes uppmaningar och uppmuntran till folklig samling.
Har du något favoritcitat som du bär med dig?
– Hon skrev att det mest revolutionära man kan göra är att alltid påpeka högljutt vad som händer. I vår tid kan man påpeka väldigt mycket i och med sociala medier, men ändå. Att bara uppmärksamma sig själv och andra i sin omgivning, att belysa saker, är viktigt. Även om man inte vet exakt vad man ska göra åt det, så var inte tyst. I den samling som kan skapas när många människor tycker att något är fel kan det komma en positiv kraft. Att många människor samlas kring att den här vägen vill vi inte gå.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.