– Jag har försökt läsa böcker av män med det har inte gått så bra.
Hon är främst regissör och just nu aktuell med inspelningen av sin första långfilm: ”Jag vill inte bli gammal nu”. En film om relationer, intimitet, sexualitet och makt. Teman Fanni Metelius ofta återkommer till. För den stora publiken slog hon igenom som skådespelare i och med rollen som Fanny i Ruben Östlunds guldbaggebelönade Turist.
Trots väldigt många flyttar och en uppdelad bokhylla är det alltid runt 30 till 35 böcker som följer med henne till inspelningar och till nya lägenheter.
– Litteraturen är före filmen, kvinnor har tagit större plats där. Jag blir deprimerad av litteratur skriven av män.
I hennes bokhylla står böcker skrivna av historiska kvinnliga författare, som till exempel Valerie Solanas och Sara Stridsberg. Författare som gjort starka intryck på Fanni Metelius.
– Det har breddat synen på hur man får uttrycka sig som tjej.
”Filmbranschen är väldigt trög”
I våras uppmärksammades en intervju med Fanni Metelius i Nöjesguiden där hon kritiserade kvinnorollerna i Ruben Östlunds filmer och sade att han inte var så feministisk som han själv kanske trodde. Den debatten vill hon sätta punkt för och vill därför inte svara på frågor om hur hans bokhylla kan tänkas se ut.
Men filmbranschen är väldigt trög när det gäller jämställdhet menar Fanni Metelius. Något som märktes när hon började studera film.
– När jag gick på folkhögskola till exempel hade killarna i min klass mycket mer gemenskap kring manliga regissörer än vad det fanns kring kvinnliga. Men bland de regissörer jag är kompis med nu har vi en stor bank med inspirerande kvinnor som uttrycker sig. Vi lutar oss mot varandra och delar mycket inspiration och referenser.
I väntan på att filmbranschen ska bli mer jämställd hämtar hon ofta inspiration från just litteraturen.
– Den är friare. Men film börjar bli det, jag tror den här filmen kommer bli ganska fri.