Författare. Komiker. Poet. Artist. Så beskriver den före detta örebroaren Kalle Haglund sitt yrke. Att beskriva sig själv upplever han som något av ett dilemma, något som han ständigt slåss med.
– Jag vet inte riktigt vad jag är, säger Kalle Haglund.
Han har även kallats för ”antishowman”, ett epitet som han känner sig stolt över, även om det inte är något som han strävar efter. För det är inte de stora gesterna som främst betecknar Kalle Haglund. Hans scenspråk beskrivs som både lågintensivt och intelligent. Det är ofta de stora frågorna som berörs.
– Existensen intresserar mig. Jag gör anspråk på att förstå och jag vill tänka stort, säger han.
Att ge sig på att analysera, förstå och formulera existensen skulle av vissa ses som både svårt och pretentiöst. Han har själv beskrivit sig som ”en pretentiös poet med underhållningsambitioner”.
–Jag är pretentiös. Det är klart att det kan upplevas som pretentiöst om man funderar kring meningen med livet.
För att förstå de stora frågorna och de stora tankarna så vrider och vänder han på händelser för att se dem ur så många synvinklar som möjligt. Det är först då man kan börja att förstå och komma vidare i livet.
–Mitt skrivande går ut på att begripa.
Exilörebroare
Kanske var det även för att begripa som Kalle Haglund flyttade från Örebro till Stockholm för 15 år sedan, en stad som han har stannat kvar i.
– Jag vet inte riktigt varför jag flyttade från Örebro. Det var nog i ren prestige. Många av mina vänner flyttade till Paris och jag kände att jag borde göra något liknande men jag hamnade i Stockholm.
Bilderbok för föräldrar
Kopplingen till Örebro finns dock kvar både genom familjen och jobbet. För tillfället arbetar han med en bok som är illustrerad av Cecilia Lundh som en gång i tiden var med och startade Teater Martin Mutter i slutet av 1980-talet.
– Det är en bilderbok som är riktad till nyblivna föräldrar.
Att boken riktar sig till nyblivna föräldrar speglar hans egen livssituation som pappa till två småbarn. Hans eget liv har alltid speglat av sig i skrivandet, det är på många vis utgångspunkten. När boken, som är den andra Haglund ger ut, kommer är ännu ovisst.
– Gud vet när den kommer, säger han.
Medelklassmannens skuldkänslor
Texten som i framtiden ska komma ut i bokform är i alla fall med i föreställningen ”Kalle Haglund... och den stora skogen” som spelas på Martin Mutter med start idag. Tematiskt rör sig föreställningen fritt, och den bottnar i de egna upplevelserna och tankarna.
– Föreställningen handlar om en vit medelklassman som har skuldkänslor inför att vara en vit medelklassman i världen.
Odefinierbart är det intressanta
Föreställningen handlar också om en ständig pånyttfödelse. Kanske inte lika mycket bokstavligen som själsligen.
– När man har utvecklats kommer nästa bekymmer. Man tycker sig ha hittat rätt och tror att man begriper något. I själva verket har man bara förstått en liten del.
För Kalle Haglund tycks det dunkla och dolda vara det som han ständigt strävar mot. Det odefinierbara är det intressanta.
– Det är viktigt i en värld som en upptagen av att berätta vart människor kommer ifrån och vart de är välkomna.
Fotnot: Föreställningen spelas fredag den 11 april och lördag den 12 april klockan 19.00