Israel vill göra filmer ihop med Ryssland – trots ett brinnande krig i Ukraina. Avtalet som ska främja fler kultursamarbeten slöts i dagarna och har upprört såväl aktörer inom filmbranschen som ukrainare.
På gatorna i Tel Aviv hörs hebreiska, engelska men märkbart ofta även ryska. Drygt en miljon ryssar och föredetta sovjetiska medborgare har flyttat till Israel sedan Sovjetunionens upplösning 1991. Det har alltjämt funnits starka band länderna emellan men när Ryssland fullskalligt invaderade Ukraina för två år sedan så sa man sig fördöma kriget. Men det finns tecken på att Israel både verkar vilja äta kakan och ha den kvar.
Stora medieföretag som Netflix, Disney, WarnerMedia och Amazon har brutit sina avtal med Ryssland. Ryssland har också bannats från att medverka på kulturella event, filmfestivaler och i Eurovision song contest som stöd för Ukraina. Därför var det många som reagerade när den ryska kulturministern Olga Lyubimova på torsdagen 7 september presenterade det nya kulturavtal som slutits med den israeliska ambassadören Alexander Ben Zvi.
”Nu kan kollegor från Ryssland och Israel utbyta erfarenheter, skapa filmer tillsammans och arbeta med filmarkiv. Vi ser fram emot att se israeliska filmskapare i tävlingsprogrammen på våra internationella filmfestivaler och i offentliga diskussioner. Vi förbereder också för att utöka distributionsmöjligheterna för rysk-israeliska filmer”, sa Lyubimova i ett inlägg på det sociala nätverket Telegram.
Risk för propaganda
Avtalet har kritiserats starkt av Ukrainas ambassad i Israel som ser en risk för att Israel kommer underlätta för eller är med och sprider rysk propaganda.
”Samma dag som en rysk raket träffade en fullsatt marknad i Donbass och dödade och skadade dussintals oskyldiga civila, undertecknade den israeliska regeringen ett filmsamarbetsavtal med ryska propagandister.”
Ett flertal producenter och regissörer i Israel har också fördömt avtalet. ”Det här är olyckligt, trubbigt och fel på flera nivåer”, sa exempelvis Danna Stern, filmproducent och tidigare chef på Yes Studios.
Israelkännaren Anders Persson vid Linnéuniversitetet blev förvånad när han hörde talas om avtalet. Det är i sammanhanget ett ganska litet avtal men han ser det ändå som anmärkningsvärt att man har den typen av samarbete.
– Även om relationerna mellan Israel och Ryssland är annorlunda, och fundamentalt annorlunda än mellan Ryssland och alla andra västländer, så har så vitt jag vet inget annat västland skrivit något liknande avtal med Ryssland sedan kriget började i Ukraina. Det är också något som har rört upp känslorna, inte minst i Ukraina.
Vill skydda judar
Det är svårt att säga varför Israel väljer att sluta ett sådant avtal nu men Anders Persson menar att man har flera anledningar till att bevara goda relationer till Ryssland från Israels sida. Förutom att det finns ryska judar i Israel finns det också en hel del judar som bor kvar i Ryssland.
– Därför är man mån om goda kontakter med Putin-regimen för att inte äventyra något för dessa individer. Putin är också den mest israelvänliga ledaren som Ryssland och Sovjetunionen någonsin har haft. Så Israel vill väl också därför bibehålla den relationen. Det kanske allra viktigaste är att Israel vill att Ryssland ska hjälpa deras fiender så lite som möjligt. Då tänker jag på Hezbollah, den syriska regimen och Iran. Det är anledningen till att man inte skickar militärvapen till Ukraina, man har skickat civilutrustning men man aktar sig för att fördöma ryssarna för hårt.
Den allra största israeliska förhågan enligt Anders Persson är att Ryssland antingen hjälper Iran med deras kärnkraft- och misstänkta kärnvapenprogram, eller att man introducerar egna kärnvapen till sina soldater i Syrien.
– Så det är därför Israel har den ambivalenta inställningen till Ryssland.
I den kokheta israeliska staden Tel Aviv så verkar nyheten om att Israel slutit ett avtal med Ryssland gått nästan helt under radarn. Av ett femtontal personer som Dagens ETC frågar så känner endast två personer till händelsen. Det är för att nyheten endast blivit stor på engelskspråkiga nyhetssidor som Jerusalem Post och Time of Israel, men på hebreiska nyhetssidor har det kanske inte blivit mer än en notis, säger en person. Det kan också bero på att israelerna har varit alltför upptagna med de problem som sker på hemmaplan och alla protester, föreslår en annan. En tredje person som inte heller vill vara med i tidningen med sitt namn och bild anser inte att avtalet är en så stor sak. Hon trycker just på de externa hoten från Syrien och Iran och vikten av att ha Ryssland som allierad.
– Det är tråkigt att det är krig men jag tycker det är viktigast att bibehålla de diplomatiska relationerna, säger kvinnan.
”Högljutt mellan länderna”
Israel har också haft viktiga relationer till Ukraina. När Ryssland invaderade Ukraina var det därför många judiska ukrainare som valde att komma till Israel, samtidigt som många judiska ryssar valde att komma till Israel när västvärldens sanktioner började kännas av i Ryssland.
– Ukraina vill ju pressa alla länder i världen, framför allt alla västländer, i att stötta Ukraina maximalt och då minska sina relationer så mycket det går med Ryssland. Och man hamnar i konflikt med Israel regelbundet och säger exempelvis att många ukrainska flyktingar behandlats illa i Israel. Ukraina hotar då med att inte släppa in Israel till Uman som är en pilgrimstad i Ukraina för judar. Så det är ganska högljutt mellan Israel och Ukraina, och det har det ju varit hela tiden sedan kriget började, säger Anders Persson.
Samtidigt var Israel det första land som medlade i kriget i Ukraina, vilket Anders Persson tror att många glömt idag, men ett initiativ som uppskattades av ukrainarna.
– Israel förde en seriös medling i början av kriget och var enligt läckta källor till israeliska pressen nära att lyckats med att få ett slut på kriget i inledningsfasen, men Zelenskyjs satt på en för hög häst för att det skulle lyckas. Men det kan man ju inte helt känna till om det faktiskt var så.
Enkät: Vad tycker du om det nya kulturavtalet mellan Israel och Ryssland?
Jonathan Rush, 60
Egenföretagare, Tel Aviv
– Jag tycker det är skamligt. Jag tycker att Israel från början borde ha stöttat Ukraina helhjärtat. Men jag kan också förstå att det inte är helt enkelt på grund av våra relationer med Syrien.
Shoshanna Rush, 55
Lärare, Tel Aviv
– Jag tycker att vi måste hjälpa Ukraina oavsett konsekvenserna, såsom länder borde ha hjälpt oss under förintelsen. Men jag förstår också att det inte är helt svart och vitt.
Reece L, 31
Mjukvaruingenjör, Tel Aviv
– Vi borde stötta Ukraina tills Putin vinkar med en vit flagga. Bojkott är rätt väg.
Mai R, 32
Redovisningskonsult
– Jag hade aldrig slutit ett avtal med Ryssland i det här läget. Skamligt.
Ohya M, 27
Mekaniker, Petan Tiawa
– Ha! Låt oss göra filmer tillsammans och se på när folk dödas. Det här ser förstås dåligt ut för oss, för Israel ligger redan dåligt till hos många länder. Israel har en lång historia av att samarbeta med onda stater. Eritrea och Kina är två andra exempel. Jag antar att man gör det för att stärka sin makt på något vis.
Ayala Magril, 20
Dansare, Tel Aviv
– Jag kände inte till det här innan men jag tänker att man inom filmindustrin har ett stort etiskt ansvar och att det här avtalet riskerar att förstöra snarare än hjälpa folk inom branschen. Det är inte heller acceptabelt att detta sker när Ukraina är under ockupation, det gör mig ledsen.