– Vi anser att Israel är en apartheidstat, i likhet med vad Sydafrika var. Då fungerade den internationella bojkotten, vilket på sikt ledde till en förändring. Vi anser att något liknande borde göras nu mot Israel, säger Thomas Landahl, fritidsmusiker och en av initiativtagarna till uppropet.
Strax efter förra årets final, då Netta Barzilai från Israel vann, så eskalerade konflikten på Gazaremsan och över 60 palestinier dödades av israelisk militär. I samband med det startades en internationell protestlista som minst 17 000 personer skrev under, med kravet att Israel inte skulle få stå värd för det kommande årets tävlingar. Även tidigt i höstas startades protester i ett par länder, med krav på bojkott av tävlingarna.
Varför gör ni ert upprop nu, när allt är spikat och klart för tävlingarna?
– Vi anser att det är alldeles för tyst om den här saken. Melodifestivalen med uttagningen rullar på, och det har vi inget emot. Men när hela folket sitter och följer det via tv så vill vi också passa på att belysa vad som faktiskt händer i Israel, säger Thomas Landahl.
”Israel borde uteslutas”
Målet med uppropet är att samla minst hundra namn på listan, för att sedan få den publicerad på olika debattsidor.
– Även om det har varit protester på olika håll i Europa så är det inte mycket av det som har nått ut i medierna. I samband med att tävlingarna hålls kommer Israel att utnyttja det för att göra reklam för landet, genom att presentera en väldigt rosa bild av det som en demokrati. Vi vill då föra fram att det också är ett land som har fördrivit ursprungsbefolkningen och som gör det på mycket brutala sätt, genom att skjuta människor och riva deras hus, säger Marianne Persson, initiativtagare och fritidsmusiker.
Är det någon särskilt grupp ni riktar er till med listan?
– Listan riktar sig till dem som är aktiva inom kulturområdet. Vi har där nått ut brett, där där finns både musiker, konstnärer och andra kulturarbetare. Där är en del äldre personer, som man kan förvänta sig som är med. Men på listan har också en del yngre artister som rappare skrivit på, säger Marianne Persson.
Vad framför ni för krav?
– Vi vill få igenom en kulturell bojkott av Israel. Så länge problemen med hur de behandlar palestinierna kvarstår anser vi att landet Israel borde uteslutas från deltagande i kulturellt utbyte mellan olika länder, säger Thomas Landahl.