– Är det du som har målat? Riktigt snyggt! säger han innan han går vidare.
Målningen är en del i projektet ”Sätt färg på Göteborg”, sysselsättningsprojektet där arbetslösa ungdomar får möjlighet att utbilda sig till målare och samtidigt smycka staden med konst.
Isaac Barreda har dock till störst del målat sitt verk på egen hand.
Detta eftersom han, tillsammans med göteborgaren Llefen Carrera, är en så kallad diamantvinnare i den internationella konsttävlingen som anordnats i projektet. Förutom de två diamantvinnarna finns också tio guldvinnare som även de får sin konst uppmålad, men där sker själva genomförandet av arbetslösa ungdomar från projektet.
Inte ett stort ego
41-årige Isaac Barreda berättar att han blev glad när han fick beskedet om att han vunnit.
– Jag är inte en person som har särskilt stort ego, så jag hade nog inte riktigt förväntat mig att jag skulle vinna. Jag blir glad över att folk gillar det jag gör, berättar han.
Sedan åtta år tillbaka är Isaac Barreda bosatt i Frankrike, men han föddes och växte upp i Peru. När han var fyra år gammal upptäckte han konstens värld.
– Då fick jag mina första kritor. Förutom att försöka äta dem började jag även måla på väggarna i huset. Jag kunde inte sluta. Konsten var min värld och den betydde allt.
I dag finns hans verk att beskåda på flera platser i världen. Han berättar att han har haft tur i sin karriär. Någon formell konstutbildning har han inte gått.
– Men min familj hade vänner som arbetade på ett arkeologimuseum utanför Lima. De såg att jag var en duktig konstnär och bjöd in mig att göra skulpturer till dem, berättar han.
300 färger
Skulpturer utgör bara en del av hans konstnärsskap. Ofta gör han gatukonst baserad på porträtt. Inspirationen kommer får han från naturen och dess färger. Han berättar att verket han nu målar upp i Gamlestaden är ganska annorlunda mot det han brukar göra.
– I vanliga fall använder jag mig kanske av någonstans mellan 80 och 90 färger. Men till den här målningen använder jag omkring 300. Den är mycket mer komplex än det jag gör i vanliga fall och har mycket fler detaljer. Jag tycker om att utmana mig själv, det är så jag utvecklas. I mitt huvud är det som att jag spelar en fotbollsmatch helt ensam. Jag tävlar inte mot någon annan än mig själv, berättar Isaac Barreda.
Baseras på Atlantis
Hans verkar ha en väldigt filosofisk inställning till sin konst och har mycket att berätta när det kommer till tankarna bakom verket ”The lost paradise”. Idéen fick han från myten om Atlantis.
– Jag gillar litteratur, men jag läser ofta böcker som ingen annan tycker om. Gärna om gamla civilisationer, parallella världar och utopier. Jag tänker att det här verket visar hur Atlantis skulle ha varit om världen inte hade försvunnit. Jag vill undersöka hur paradiset skulle ha utvecklats.
Väggmålningen är full av små detaljer som alla har en egen mening. Några av de sju dödssynderna representeras på olika sätt. Isaac Barreda pekar ut ett hus vars tak är format som en rosa tunga, vilket ska representera avundsjuka. På ett lila berg syns människor ha sex med varandra, vilket utgör exempel på lättja.
– Det är klassiska tankar, men i en modern tappning. De filosofiska tankarna är det som gör ett verk fängslande, och det är det jag vill förmedla.
Isaac Berreda är kvar i Göteborg och arbetar på sitt verk fram till på söndag. Sedan åker han hem till Frankrike igen. Till en början kommer fasadmålningen få sitta uppe i två år.
Hur har det varit att arbeta här i Göteborg?
– Jag hade inte varit i Sverige innan det här projektet, men jag tycker om Göteborg. Jag har kunnat känna doften av havet när jag står här och målar, och jag gillar verkligen att vara nära havet, säger Isaac Barreda.