– Jag var i final i London Open tournament men dessvärre stukade jag handen i finalen och förlorade den.
Hemma i Iran blev situationen ohållbar för henne. Neda Fathi hade under tiden i London konverterat till kristendom. Den absoluta majoriteten av befolkningen på närmare 76 miljoner människor i Iran är shiamuslimer, islam är statsreligion och landet styrs efter revolutionen 1979 av islams sharialag. För muslimer är det förbjudet att lämna islam eller konvertera till kristendomen eller annan religion. Uppdagas det kan följden i värsta fall bli dödsstraff, hävdar Neda Fathi. Hon hade dessutom tagit intryck av hur kvinnor behandlades i London och jämförde med hur det är i Teheran. Som kampsportare med vana att fightas på tävlingsmattan började Neda Fathi diskutera situationen i Iran för kvinnliga idrottsutövare på taekwondoklubben. Hon pratade också om kristendom. Det var då situationen blev ohållbar. Någon anmälde henne till polisen som kom till klubben och arresterade henne. Efter en månad i häkte fick hon veta att hon skulle släppas mot borgen motsvarande 100 000 USA-dollar.
–Jag kunde inte betala så myndigheterna tog vårt hus i Teheran. Jag blev fri i väntan på vidare rättegång och beslutade mig för att fly. Med min man och min drygt ettårige son betalade vi tillsammans 28 000 euro för att komma till Europa. Efter att ha färdats i en smuggelbil till Turkiet och sedan vidare in i Europa kom familjen efter tolv dagar till Malmö.
Svårt att träna
I Bredsjö har familjen varit i sju månader i väntan på att Migrationsverket ska behandla deras ansökan om uppehållstillstånd.
– Det är inte lätt att hålla formen och träna här. Jag försöker lite i rummet vi bor i men det är som sagt svårt. Om jag får stanna vill jag börja tävla här, allra helst vill jag representera Sverige vid mästerskap. Jag kan nästan lova att jag ska ta medalj för Sverige.
Intervjuad i tv
I förra veckan blev Neda Fathi intervjuad av den Londonbaserade tv-kanalen Iranefarda, som är kritisk till regeringen och som kan ses via satellit och på Youtube. Där kritiserade hon på nytt kvinnans situation i Iran och det kom även fram att hon har konverterat till kristendom.
– Jag vill fritt kunna berätta hur jag ser på livet och skäms inte för min nya tro. Tyvärr är det förenat med dödsstraff i Iran.
Hon oroar sig för sin familj i Teheran och fruktar för att den får lida för hennes uttalanden. Föräldrarna är gamla och polisen är ofta där och ställer frågor om henne. Förutom föräldrarna oroar Neda Fathi sig även för att hennes bror och hennes två systrar ska drabbas.
– De har alla tre egna familjer och jag hoppas innerligt att de lämnas i fred.
Förutom att få ett positivt besked från Migrationsverket önskar hon sig mest av allt här i Sverige ett jobb.
– Jag vill få arbetstillstånd och börja jobba. Jag är van vid fysisk aktivitet och det tär på krafterna att bara gå sysslolös hela dagarna. Drömmen vore att jobba som instruktör i taekwondo, men jag kan även vara instruktör i aerobics och ge massage, säger Neda Fathi.