BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Med Ålidhem arena fick området ett lyft. Det är många som spelar fotboll och som samlas runt planen – det blir ett levande område, säger Adan Warsame.
Ålidhem är en plats som myllrar av liv. Området byggdes från slutet av 1960-talet till mitten av 70-talet. Här bor i dag många studenter, och en tredjedel av de 6 000 boende är utrikesfödda. Adan Warsame beskriver området som skiftande. Vissa år är det hur lugnt som helst, medan det under andra år – som nu – är mer stökigt, med grupper som drar runt och bråkar. Det gäller att stå emot, säger Adan, och inte bara titta på.
Men Ålidhem står inför en hel rad nya möjligheter, genom det just igångsatta projektet Ålidhem äger. Statens kulturråd har fördelat 100 miljoner kronor under tre år till sammanlagt 27 olika kulturprojekt i landet och Ålidhem äger är ett av dem. Främst ska projektet rikta sig till ungdomar mellan 0 och 25 år. Men de unga kommer inte att bli tvångsmatade med kulturella aktiviteter uppifrån – tvärtom ska Ålidhem äger vara ett gräsrotsprojekt, där unga själva ska komma med förslag. Skateboardramp, stickkafé, gemensam plats för spel och gaming – det ska bli kreativa mötesplatser av vitt skilda slag, beroende på vad som efterfrågas.
– Det här är hur spretigt som helst. Det är en del av att jobba efter modeller som inte finns, säger projektledaren Jenny Forslund, men ser långt ifrån missnöjd ut.
Ett 30-tal föreningar
Förra helgens invigning gick fint med grillkväll, bokbord, allmänningsfika och workshopar med olika föreningar. För även om det är Ålidhems ungdomar som själva ska komma med förslag krävs det nätverk för att nå ut till så många som möjligt. I projektet medverkar ett 30-tal föreningar, däribland African Welfare Association som Adan Warsame är med och driver. De ska nu börja samarbeta med varandra och lyssna inåt och utåt efter idéer. Några är redan ventilerade – Jenny Forslund berättar att det kommer Ålidhemsbor till aktivitetshuset Klossen och frågar efter möjligheter att slöjda.
– Det kommer folk titt som tätt och frågar efter både trä- och syslöjd. Det kan vara så konkret att någon undrar ”Var kan jag bygga ett dockhus till mitt barn, och finns det andra som jag kan göra sådant tillsammans med?”. Då är det ju ytor som behövs, och som vi ska jobba på.
Men man kan också tänka crazy. Ute på Ålidhems centrum står Felix Wink från Västerbottens läns hemslöjdförening vid sitt utställningsbord och funderar på att bygga den ultimata blandningen mellan sport och slöjd – ett slöjdutegym. En slags kombo mellan träningsredskap och slöjdredskap. Lite udda, kanske.
– Vi har traditionellt varit dåliga på att nå yngre målgrupper. När vi har haft projekt med ungdomar har vi märkt att det varit populärt att slöjda drömfångare och skateboards, så det vet vi att man kan göra. Men vi vill gärna få in fler idéer.
Jenny Forslund säger att en av svårigheterna är att nå ungdomar som inte är föreningsvana och som kanske har föräldrar som inte talar svenska särskilt bra, men hon konstaterar också krasst att det inte hade blivit ett projekt om allt hade varit enkelt. Alla ska ha tillgång till kultur och eget skapande – det får ta sin tid att hitta de unga och väcka deras intresse:
– När idéerna kommer från civilsamhället, så får de en helt annan tyngd än om de skulle komma uppifrån. Den största utmaningen är att bygga förtroende med målgruppen. Och egentligen är det ju inte bara en målgrupp – barn och unga är en bred grupp, inte minst åldersmässigt, och har väldigt skilda intressen. Vi har tack och lov tre år på oss.
Adan Warsame tror att mycket handlar om att bara komma igång – han längtar efter att få börja samarbeta med andra föreningar och att hitta nya sätt att nå ut.
– Det vore fantastiskt med en app på mobilen, där ungdomarna kunde se vad som händer på fritidsgården eller på området i övrigt. Jag vill ju att Ålidhem ska vara levande! Om man ordnar gemensamma aktiviteter, där man inte måste vara medlem eller betala avgifter och håller det lättillgängligt, så tror jag att det här kommer att funka.