BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen i Sverige, IIS var en av initiativtagarna till museet.
– Sajten är en lång tidslinje. Det är från 60-talet och framåt egentligen. Sedan är det viktiga svenska internethändelser. Framförallt skildras den internetkultur som växte fram, säger han till ETC.
Museet har bland annat arkiverat hela Swipnet, som var Tele 2:s hemsidehotell, som skulle ha raderats om inte Internetmuseum tagit över driften.
– Det är runt 50 000 sajter, som ligger där som vi har arkiverat. Då hade många privatpersoner hemsidor. Någon gjorde en hemsida om hamstrar, någon gjorde en om Nirvana. Den där kulturen fanns bara ett kort tag, från 1995 och några år framåt. Jag är svag för den tidiga internetkulturen från 90-talet, om du minns låten Ansiktsburk till exempel.
– Just den där sprudlande kreativiteten. Innan webben fanns det inget sätt för vanligt folk att publicera sig och bli sedda. Det var en explosion i skaparglädje.
Finns några communitys bevarade?
– Helgon finns kvar, det ska gå att få sin gamla profil återaktiverad. Skunk verkar vara borta, Lunarstorm finns inte kvar. De flesta gamla forum är tyvärr borta. Ingen tänkte på att det skulle kunna vara av intresse. Det är det som är nackdelen med det digitala. När vi vill forska på framstående personer från 1800-talet finns korrespondens, brev och sådant ofta bevarat. Om framtidens forskare vill forska på Blondinbella, så kan det bli svårt för dem.
Man tänker ju lite att nätet gör att allt alltid finns kvar och är sökbart. Har man gjort bort sig på nätet så försvinner det aldrig. Men så är det alltså inte?
– Absolut inte, snarare tvärtom. Saker finns kvar ett tag, så länge en tjänst lever. Idag när alla lägger sitt innehåll på Facebook till exempel, men skulle Facebook en dag gå i konkurs och stänga ner sina servrar, då finns ingen backup.
– Det är på ett helt annat sätt än en tidning eller bok. Där kan du nästan vara säker på att någon sitter på en kopia som går att få tag på, men när det gäller nätkommunikation kan det vara så att det är borta på riktigt. Som skunk till exempel. Alla de konversationer som fördes där. Alla som har träffats, blivit kära och bildat familj. Det finns inget kvar. Det blir omöjligt att forska på det i framtiden. Det är det vi vill försöka förhindra.
/Elle_Driver (på Skunk)
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.